Dnevne novosti

Potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih 38 milijuna kuna za nabavu autobusa u Rijeci

24.07.2018 07:25 RIJEKA, 23. srpnja 2018. (Hina), Ugovor o dodjeli bespovratnih 38 milijuna kuna iz europskoga Kohezijskog fonda i državnog proračuna za nabavu 22 nova autobusa za riječkoga javnog prijevoznika Autotrolej potpisan je u ponedjeljak u Rijeci.
Ugovor su potpisali ministar mora, prometa i infrastukture Oleg Butković, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje Tomislav Petric i direktor Autotroleja Marin Rajčić. 

Vrijednost projekta nabave 22 nova autobusa je 48,5 milijuna kuna, od kojih bespovratnih 38 milijuna kuna čini 32,3 milijuna kuna iz Kohezijskog fonda, odnosno 85 posto te 5,7 milijuna kuna iz Državnog proračuna, a ostatak potrebnog novca će osigurati Komunalno društvo Autotrolej.

Gradonačelnik Vojko Obersnel  najavio je da će se u sklopu projekta jačanja sustava javnog prijevoza u Rijeci i okolici, nakon ova 22 autobusa, nabaviti još 32 autobusa i to iz novaca za Urbanu aglomeraciju Rijeka.

S ta nova 54 autobusa, ukupne vrijednosti veće od 100 milijuna kuna, prosječna starost Autotrolejevih autobusa će se s 11 godina smanjiti na šest, rekao je gradonačelnik. Istaknuo je da je ovo jedan od argumenata važnosti članstva u EU, te odgovor na često pitanje euroskeptika zbog čega smo u EU.

Novcima iz europskih fondova se financira nabava novih autobusa, prošli tjedan je potpsian ugovor o financiranju 1,7 milijarde kuna vrijednog projekta uređenja mreže vodovoda i kanalizacije na riječkom području, europskim novcima se uređuju Dječja kuća i Gradska knjižnica u kompleksu Benčić, a bez korištenja europskih fondova bilo bi gotovo nezamislivo da se to provodi u ovako kratkom roku, naglasio je Obersnel. 

Ministar Oleg Butković rekao je da je u svibnju 2017. raspisan natječaj za nabavu novih autobusa za javne prijevoznike u hrvatskim gradovima te je do sad, zajedno s riječkom investicijom, ukupan ugovoreni iznos dosegnuo 222 milijuna kuna.

Time se povećava kvaliteta usluge, smanjuje štetan utjecaj na okoliš i smanjuje prosječna starost vozila, kazao je. Naveo je da je ministarstvo kojem je on na čelu u proteklih godinu dana sklopilo ugovore o financiranju europskim novcima projekata raznih tipova ukupne vrijednosti 14 milijardi kuna. 

Među 22 autobusa su četiri gradska, niskopodna zglobna autobusa, devet solo gradsko-prigradskih i devet solo prigradskih autobusa. To je posebno važno radi osiguranja udobnije vožnje na prigradskim linijama, jer se na nekima od njih u jednom smjeru putuje dulje od jednog sata. Svi novi autobusi morat će zadovoljiti stroge standarde EURO 6 za ispušne plinove.

Nabava novih 54 autobusa omogućit će rashodovanje 60 postojećih Autotrolejevih starih autobusa.  Ministar Oleg Butković danas će na Cresu potpisati ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Rekonstrukcija i dogradnja zapadnog dijela luke Cres“. 

Ukupna vrijednost projekta je 39,2 milijuna kuna, a bespovratan iznos je 34,4 milijuna kuna. Potpisnik ugovora, uz ministra i ravnatelja SAFU-a je ravnatelj Županijske lučke uprave Cres Anton Opatić.