Dnevne novosti

MMF: Trgovinske napetosti prijetnja rastu globalne ekonomije

17.07.2018 07:05 WASHINGTON, 16. srpnja 2018. (Hina/dpa), Međunarodni monetarni fond (MMF) upozorio je kako bi trgovinske napetosti između SAD-a, Kine i Europske Unije mogle ugroziti globalni rast ekonomije. 
Odluka predsjednika SAD-a Trumpa o nametanju carina na uvoz iz Kine, Europske unije i sjevernoameričkih partnera, izravno prijeti rastu svjetske ekonomije, upozorili su iz MMF-a. Politička nesigurnost u Europi sve je veća, posebice s problemima oko Brexita i ekonomskih uvjeta u Africi koji bi mogli uzrokovati novi val migracija u Europu. 

Iz MMF-a napominju kako je rast u zemljama razvijene ekonomije poput SAD-a i Kine zasad stabilan, ali je usporio te se do kraja 2018. godine očekuje smanjenje od 0.1 posto u odnosu na prethodna mjerenja u travnju. 

Američka financijska institucija upozorila je vlade kako bi nejednakost u prihodima i smanjenje rasta trebali biti prioritet. Financijsko tržište zasad je stabilno, no cijene imovina su pod rizikom naglih promjena ukoliko se rast ne nastavi.

Sve to posebno ovisi o Federalnim rezervama SAD-a, s obzirom da centralna banka planira povećati kamatne stope. Rast cijena energetskih zaliha pomoći će izvoznicima, no naštetiti uvoznicima. Međunarodni monetarni fond nije direktno prognozirao što će se dogoditi kada SAD u studenom primjeni planirane sankcije za Iran.