Dnevne novosti

Predsjednica Grabar-Kitarović sastala se s ruskim predsjednikom

16.07.2018 07:30 ZAGREB, 15. srpnja 2018. (Hina), Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u nedjelju se u Moskvi, gdje je doputovala na finale Svjetskog nogometnog prvenstva, sastala s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, priopćeno je iz Ureda predsjednice.
Predsjednica je čestitala Putinu na iznimno uspješnoj organizaciji Svjetskog nogometnog prvenstva koja je postavila nove standarde i zahvalila na iznimnoj gostoljubivosti koju je ruski narod pokazao prema hrvatskim navijačima u svim gradovima u kojima je svoje utakmice igrala nogometna reprezentacija.

Time se potvrđuju snažne povijesne veze između dvaju naroda, što posebno treba istaknuti u godini kada se nizom značajnih kulturnih događaja obilježava i 50. obljetnica prijateljstva Zagreba i Sankt Peterburga, navodi se u priopćenju.  

Predsjednica Grabar-Kitarović i predsjednik Putin složili su se na sastanku u Kremlju u ocjeni kako je u bilateralnim odnosima od njihovog susreta u Sočiju u prigodi službenog posjeta Predsjednice Republike Rusiji u listopadu 2017. ostvaren značajan napredak u nizu područja. 

Predsjednica je posebno istaknula rješavanje problema kvalitete zraka u Slavonskom Brodu modernizacijom rafinerije u Bosanskom Brodu kao i mogućnosti za jačanje gospodarske suradnje koje je donio uspješni poslovni forum u Moskvi prošlog listopada.

Osvrnula se i na ulogu ruskih banaka u postizanju nagodbe oko Agrokora i njihove naznačene planove za njegov daljnji razvoj.  Predsjednici su se složili kako bi skori uzvratni posjet ruskog predsjednika dao dodatni zamah dijalogu između dviju država.