Dnevne novosti

Kontrec prisegnuo za novog potpredsjednika DIP-a

13.07.2018 07:15 ZAGREB, 12. srpnja 2018. (Hina), Novi potpredsjednik Državnoga izbornog povjerenstva Damir Kontrec u četvrtak je prisegnuo na dužnost pred predsjednikom Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića i u nazočnosti ostalih članova DIP-a, predvođenih predsjednikom Đurom Sessom.
DIP je osnovan 2007. godine kao stalno i neovisno državno tijelo, a Jandroković je istaknuo njegovu "neupitnu ulogu i doprinos u osnaživanju demokracije i njezinih vrijednosti u Republici Hrvatskoj".

Dodao je da DIP provodi i godišnji nadzor financijskog poslovanja političkih stranaka, nezavisnih zastupnika i članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne samouprave izabranih s liste grupe birača, kao i nadzor financijskih računa koji se odnose na financiranje izborne promidžbe te aktivnosti informiranja, sustavne edukacije i podizanja svijesti hrvatskih građana o važnosti sudjelovanja u izbornim procesima.

"Uvjeren sam da će i gospodin Damir Kontrec, s bogatom pravnom i sudačkom karijerom, dodatno tome dati svoj doprinos", rekao je Jandroković, napomenuvši da je "od stjecanja samostalnosti i neovisnosti Hrvatske provedeno osam parlamentarnih izbora, a za provedbu zadnjih četiri bio je zadužen DIP". Osim parlamentarnih, DIP nadgleda i predsjedničke, izbore za Europski parlament te lokalne izbore.

Sudac Vrhovnog suda Kontrec za novog potpredsjednika DIP-a imenovan je na općoj sjednici Vrhovnog suda 11. lipnja 2018. godine i na toj je dužnosti zamijenio dosadašnjeg potpredsjednika Jakoba Miletića.

Nakon što je potpisao tekst prisege, Kontrec je istaknuo da je provođenje zakonitih, poštenih i fer izbora preduvjet su razvoja demokracije u svakom društvu pa tako i u Republici Hrvatskoj.

"Nadam se da će ova pozitivna vibracija koja se ovih dana odvija u Hrvatskoj imati utjecaja i na sve ostale segmente društva i da ćemo to svi skupa znati iskoristiti", poručio je kratko Kontrec, zahvalivši na ukazanom povjerenju.