Dnevne novosti

Sabor: SDP, Most i HSS traže treće čitanje za Zakon o komunalnom gospodarstvu

29.06.2018 07:50 ZAGREB, 28. lipnja 2018. (Hina) - ZAGREB – Iako je saborska oporba hvalila brojne izmjene u Zakonu u komunalnom gospodarstvu koje su učinjenje između dva saborska čitanja, zastupnici SDP-a, Most-a i HSS-a u četvrtak su zatražili slanje u treće saborsko čitanje zbog velikih razlika u odnosu na prvotni prijedlog i velikog broja podnesenih amandmana.
Mostov Robert Podolnjak nabrojao je čak 42 promjene koje, drži, nisu suštinski obrazložene, te nezadovoljan i sadržajem konačnog prijedloga traži treće čitanje.Nema opravdanja da se javna vodoopskrba, javna odvodnja i počišćavanje otpadnih voda ne nalaze u zakonu, kazao je Podolnjak koji smatra da je najveća sigurnost da te djelatnosti ne budu jednog dana privatizirane je da budu navedene zakonu i definirane kao komunalne djelatnosti.Nejasno mu je i zbog čega je predlagatelj iz odredbe koji govori o koncesijama uklonio rok na koji se koncesija može odobriti, kao i zašto je izostavljen rok na koji se može sklopiti ugovor o obavljanju komunalnih poslova.Miro Bulj (Most) pitao je zbog čega u komunalnu infrastrukturu ne spada i kanalizacija distribucije teleoperatera. „Pogodujete teleoperaterima i mrežu dajete kompletnu njima, a kanalizacija ide cestama i prometnicama gdje je lokalan samouprava vlasnik”, poručio je.

Treće čitanje traži i SDP čiji je zastupnik Marko Vešligaj zakonski prijedlog nazvao "opasnim, lošim, nelogičnim i nedorečenim". "S takvim prijedlogom ministarstvo treba na popravni jer predstavlja ne samo potencijalni udar na jedinice lokalne samouprave nego i na novčanike građane i zadire u autonomiju lokalne samouprave", kazao je.Vešligaj je pozdravio uvažavanje zamjerki u raspravi, no nezadovoljan je jer,  kako je rekao, nisu uvažene kritike na plaćanje komunalnog doprinosa po dobivenoj uporabnoj dozvoli. Sporno mu je i što se vojni objekti izuzimaju od plaćanja komunalnog doprinosa.„Nije mi drago da je u prvo čitanje došao jedan tako nespreman zakon. Zbog toliko promjena koliko je napravljeno bio je gotovo amaterski”, ustvrdio je njegov stranački kolega Alen Prelec.Mladen Madjer (HSS) istaknuo je da je zakon o komunalnom gospodarstvu vrlo bitan za jedinice lokalne samouprave te također zatražio treće čitanje.IDS-ov Tulio Demetlika podršku zakonu uvjetovao je prihvaćanjem amandmana naglasivši da se njegova stranka uvijek vodila načelom protiv privatizacije javnih poduzeća i komunalne infrastrukture i da kako žele da se takva mogućnost izbjegne.Zbog davanje prevelikih ovlasti komunalnim redarima, davanja javnih usluga u koncesije, te dijelom pokušaja uvođenja propalog zakona o nekretnina Branimir Bunjac kazao je da Živi zid neće podržati zakon.Zakonom o komunalnom gospodarstvu uređuju se načela na kojima počiva komunalno gospodarstvo, obavljanje komunalnih djelatnosti, građenje i održavanje infrastrukture, plaćanje doprinosa i naknada, održavanje reda i druga značajna pitanja. Njime se uređuju vrste i organizacijski oblici u kojima se obavljaju komunalne djelatnosti, pitanja vezana uz obavljanje tih djelatnosti te pitanja komunaln og dopri nosa i naknade.

Državni tajnik u ministarstvu graditeljstva Željko Uhlir pojasnio kako su razlike nastale između dva saborska čitanja u tome što se u sklopu obavljanja komunalnih djelatnosti održavanja komunalne infrastrukture omogućava osiguranje građenja komunalne infrastrukture. Održavanje dijelova javnih cesta koje prolaze kroz naselje brisano je kao komunalna djelatnost. Obavljanje dimnjačarskih poslova i održavanje građevina za odvodnju oborinskih voda određeno je kao komunalna djelatnost.Propisano je također i da komunalni doprinos ne plaća jedinica lokalne samouprave na svom području te da se isti ne plaća za građenje i ozakonjenje vatrogasnih domova, vojnih građevina, prometne, energetske, vodne, pomorske, komunikacijske i elektroničke komunikacijske infrastrukture, nadzemnih i podzemnih produktovoda i vodova te sportskih i dječjih igrališta. Nadalje, onemogućeno je neprofitnim udrugama građana obavljanje komunalne djelatnosti održavanja groblja i djelatnost usluge ukopa pokojnika, produžen je rok za ustrojavanje evidencije komunalne infrastrukture, smanjene su ovlasti komunalnog redara u provedbi odluke o komunalnom redu.