Dnevne novosti

Bošnjaković nezadovoljan događajima tijekom ovrhe djeteta u Splitu, čeka izvješća nadležnih službi

21.06.2018 07:25 ZAGREB, 20. lipnja 2018. (Hina), Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković komentirao je u srijedu novinarima ispred Banskih dvora provedbu ovrhe nad dječakom Cesareom Avenatijem u Splitu poručivši kako je "nezadovoljan onim što je bilo te da čeka izvješća nadležnih službi", nakon čega će odlučiti koje će korake poduzeti.
"I ja sam nezadovoljan s onim što je bilo i čekam da mi dođu izvješća da vidim je li bilo kakvih grešaka u postupanju", rekao je Bošnjaković naglasivši kako ga posebno smeta činjenica da sudac nije bio na uredovanju te da je uz primjenu sile dijete ugurano u auto.

"Mene jako ljuti da sudac nije bio i čekam obrazloženje, jer se znalo koliko je to osjetljiv predmet, znalo se da je to dijete od osam godina, znalo se da je javnost vrlo zainteresirana i da će puno ljudi biti tamo i mislim da je to sve trebalo drugačije organizirati", kazao je.

Bošnjaković ocjenjuje kako je to vrlo specifičan i kompleksan slučaj. "I majka u određenoj fazi ima jednu vrstu presude, nije bilo suradnje, ni otac nije komunicirao s djetetom, sve će to biti vrlo teško", rekao je i najavio da će pratiti razvoj situacije. Bit će određenih izmjena u Pravilniku o postupanju u ovršnom postupku kada je riječ o djetetu, poručio je Bošnjaković.

"Ja kao ministar ne mogu mijenjati zakon, ali ćemo u tom postupku odrediti da važniju ulogu imaju vještaci, mislim da je to dobro", rekao je. Također će suci morati biti na mjestu gdje se ureduje i pritom treba izbjeći svaku vrstu prisile, istaknuo je ministar.