Dnevne novosti

Ugovorena energetska obnova javnih objekata i sanacija klizišta u Varaždinskoj županiji

11.06.2018 07:10 VARAŽDIN, 8. lipnja 2018. (Hina), Predrag Štromar, ministar graditeljstva i prostornog uređenja i potpredsjednik Vlade, potpisao je u petak u Maruševcu, kod Varaždina, osam ugovora za energetsku obnovu javnih objekata te ugovore za sanaciju 16 klizišta na području Varaždinske županije, ukupno vrijedne 23 milijuna kuna. 
Također, potpisao je i tri ugovora za sufinanciranje izrade prostorno planske dokumentacije. Od ukupno 23 milijuna kuna veći dio, 20 milijuna, namijenjeno je za energetsku obnovu a 3 milijuna za sanaciju klizišta.  Ministar Štromar rekao je da Varaždinska županija prednjači po broju prijavljenih  projekata energetske obnove.

"Danas smo potpisali veliki broj ugovora, ali očekujem da će se načelnici, gradonačelnici te Županija javljati još, da ćemo obnoviti naše javne zgrade, škole, bolnice, kako bi ljudima koji rade u tim institucijama, ali i onima koji ih koriste bilo ugodnije i kvalitetnije",  rekao je potpredsjednik Vlade. Najveći iznos za energetsku obnovu dobila je Varaždinska županija, točnije 6,4 milijuna kuna bespovratnih sredstava za energetsku obnovu vodotornja. Ukupna vrijednost projekta je oko 14 milijuna kuna. 

Otprilike isti iznos dobila je Opća bolnica Varaždin za energetsku obnovu dva objekta. Za obnovu zgrade poliklinike dobiveno je 3,86 milijuna te za zgradu psihijatrije 2,6 milijuna kuna. 

Srednja škola Ivanec dobila je 4,5 milijuna kuna, Osnovna škola u Donjoj Voći 972 tisuće dok je Područna škola u Lovrečanu za energetsku obnovu dobila 614 tisuća kuna. Područna škola u Cvetlinu dobila je nešto više od pola milijuna kuna za energetsku obnovu a otprilike sličan iznos Područna škola u Nedeljancu.

Energetskom obnovom spomenutih objekata ušteda energije biti će oko 63 posto. Nastavak natječaja za energetsku najavljen je za rujan. Vezano uz klizišta ministar Štromar je prilikom potpisivanja ugovora naglasio da sjever Hrvatske ima najviše klizišta i da je dosada pomoć od države za njihovu sanaciju bila nedovoljna. 

"Prošle smo godine u Ministarstvu osigurali 10 milijuna kuna za rješavanje tog problema. Većina ide na sjever Hrvatske, više od 5 milijuna. To je bitno načelnicima i gradonačelnicima. Oni moraju riješiti te probleme svojim građanima koji teško dolaze do svojih kuća, gospodarskih objekata, njiva, vinograda.

Država je prepoznala taj problem i mora ga riješiti", izjavio je Štromar. Naglasio je i da se, osim ovih 10 milijuna, očekuje puno više sredstava preko Hrvatskih voda.  Naime, promjenom Zakona o vodnom gospodarstvu sada postoji mogućnost da se preko vodnog doprinosa mogu rješavati problemi klizišta, rekao je.

Raspisivanje natječaja Štromar je najavio na jesen. Na novinarsko pitanje koja je moguća prevencija da se smanji broj mogućih klizišta Štromar je kazao da se radi kartiranje potencijalni problema gdje se ubuduće neće moći graditi. 

"Načelnici i gradonačelnici kada rade prostorni plan na tim područjima, ne smiju otvarati nove zone gradnje. Oni to znaju i to se uglavnom više ne radi", zaključio je Štromar.