Dnevne novosti

Komisija dodijelila 1,5 milijuna eura za humanitarnu pomoć izbjeglicama

08.06.2018 07:10 BRUXELLES, 7. lipnja 2018. (Hina),  Europska komisija dodijelila je u četvrtak 1,5 milijuna eura Bosni i Hercegovini za humanitarnu pomoć izbjeglicama, tražiteljima azila i migrantima koji se nalaze u toj zemlji.
"Broj izbjeglica i migranata koji pristižu u Bosnu i Hercegovinu povećao se i mi moramo djelovati brzo. Odlučni smo pomoći Bosni i Hercegovini kako bi se mogla nositi s ovom situacijom i pružiti pomoć najranjivijim izbjeglicama i migrantima.

Naša pomoć namijenjena je za osnovne potrebe i osiguranje privremenog smještaja, hrane i zdravstvene skrbi, kao i za zaštitu", izjavio je povjerenik za humanitarnu pomoći i upravljanje krizama Christos Stylianides.

S ovih milijun i pol eura humanitarna pomoć Europske komisije za potrebe izbjeglica dosegnula je 30,5 milijuna eura od početka izbjegličke krize, navodi Komisija.

Humanitarna pomoć bit će upućena u Sarajevo, Bihać i Veliku Kladušu. Komisija navodi, pozivajući se na podatke bosanskohercegovačkih vlasti,  da je od početka ove godine u Bosnu i Hercegovinu ušlo 4.900 izbjeglica i migranata.

Oko 2500 izbjeglica i migranata trenutačno je se nalazi u BiH i njima je potrebna pomoć, koja će im biti pružena preko partnerskih humanitarnih organizacija koje se već nalaze u zemlji.Od početka godine BiH je suočena s pojačanim valom migranata koji pristižu iz Grčke preko Albanije te Srbije i Crne Gore.