Dnevne novosti

Članice EU-a moraju priznati strane istospolne brakove - ECJ

06.06.2018 07:10 LUXEMBOURG, 5. lipnja 2018. (Hina/Reuters), Europski sud pravde (ECJ) u utorak je presudio da Rumunjska mora dati boravišnu i radnu dozvolu Amerikancu koji je suprug rumunjskog državljanina, iako sama Rumunjska ne priznaje istospolne brakove, izvješćuje Reuters i ističe da se radi o vrlo važnoj odluci za prava homoseksualaca.
ECJ je presudio da Rumunjska mora priznati valjanost braka koji su 2010. u Belgiji sklopili Amerikanac Clai Hamilton i Rumunj Adrian Coman. "Iako zemlje članice same odlučuju da li će dozvoliti istospolne brakove, one ipak ne mogu kršiti slobodu boravišta građaninu EU-a na način da njegovom istospolnom partneru, državljanu zemlja koja nije članica EU-a, zaniječu proizašlo pravo na dozvolu boravka na teritoriju europskih članica", stoji u obrazloženju sudske odluke.

Slučaj se bavio Hamiltonovim pravom kao neuropskog državljana da stalno živi u Rumunjskoj, a to je pravo ovisilo o njegovom statusu Comanovog supruga. Coman se žalio na odluku rumunjskog suda da se Hamiltonu boravak ograniči viznim režimom, tj. dozvolom boravka na tri mjeseca, nakon čega je slučaj završio na ECJ-u u Luxembourgu.

Europska komisija (EK) ističe da ta presuda nije dio nastojanja Bruxellesa da nametne tu društvenu promjenu u europskom bloku. "Za to su zadužene zemlje članice. Ovo je jedno korisno pojašnjenje vezano uz izbjegavanje diskriminacije", priopćila je Komisija.

Adrian Coman je pozdravio odluku suda koja znači da je njegova veza s Hamiltonom "jednako vrijedna i jednako relevantna kada je u pitanju sloboda kretanja unutar EU-a".