Dnevne novosti

Pejčinović-Burić: u svibnju se treba prisjetiti zbog čega je važno biti članica EU-a

14.05.2018 07:15 ZAGREB, 12. svibnja 2018. (Hina), Svake godine u svibnju treba se prisjetiti zbog čega je važno za Hrvatsku i za njezine građane da su dio europskog projekta, rekla je šefica hrvatske diplomacije u subotu na proslavi Dana Europe u Zagrebu.
Tom je proslavom na kojoj su govorili i bugarska veleposlanica Tanya Dimitrova čija zemlja u ovom polugodištu predsjeda Unijom, izaslanik hrvatske predsjednice Mate Granić, predstavnici Europske komisije (EK) i Europskom parlamenta u Hrvatskoj te zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević, završen europski tjedan.

"Mislim da je iznimno važno da se podsjetimo u svibnju svake godine..zašto je važno za Hrvatsku i za njezine građane da budemo dio tog europskog projekta", rekla je Marija Pejčinović-Burić.

Podsjetila je da Hrvatska ove godine obilježava pet godina članstva u EU-u, ali da Dan Europe proslavlja 18. put. Najavila je i kako za nekoliko dana Hrvatska preuzima predsjedanje Vijećem Europe, "koje je na neki način u arhitekturi poslije Drugog svjetskog rata bilo prva važna institucija koja je zajamčila demokraciju u Europi i do dana današnjeg razvila najviše standarde za to", dok će za dvije godine prvi puta predsjedati Europskom unijom.

"Za dvije godine ovaj dan obilježavat ćemo pod predsjedanjem Hrvatske što će biti prvi puta i vjerujemo da ćemo u ovim dvjema godinama odgovoriti na neka važna pitanja europskog projekta, naći načina kako odgovoriti na izlazak jedne važne članice Europske unije i da će 2020. ovdje na Europskom trgu biti velika proslava", dodala je.

Proslavu na Europskom trgu na kojoj tradicionalno sudjeluju države članice EU-a zajednički su organizirali bugarsko veleposlanstvo, predstavništvo EK-a u Hrvatskoj, Ured za informiranje Europskog Parlamenta u Hrvatskoj, Grad Zagreb i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Štandove na kojima su se predstavljale zemlje članice EU-a posjetio je s nekoliko ministara i premijer Andrej Plenković koji je novinarima kazao kako danas neće biti izjava jer se došao prošetati sa sinom. Tijekom proslave izveden je prigodni kulturni i zabavni program, uključujući nastup folklornog ansambla "Pirin“, dječjeg zbora "Klinci s Ribnjaka“, "BigBanda“ iz Bugarske te mlade pjevačice Petre Antolić.