Dnevne novosti

Dan Europskog socijalnog fonda u Šibeniku

26.04.2018 07:20 ŠIBENIK, 25. travnja 2018. (Hina), Dan Europskog socijalnog fonda obilježava se u srijedu u Šibeniku u okviru Tjedna EU fondova, u  organizaciji Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, kako bi se predstavile mogućnosti i rezultati financiranja projekata iz tog EU fonda, kojim je do sada u Hrvatskoj obuhvaćeno 80 tisuća korisnika. 
Okupljenima na šibenskoj tvrđavi sv. Mihovila uvodno se videom obratio ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić, podsjetivši da Europski socijalni fond u Hrvatskoj postoji već deset godina i dosad je kroz njega obuhvaćeno 80 tisuća korisnika. 

'Socijalni fond vraća i stavlja osmjehe ljudima na lica. Tu su mjere aktivne politike zapošljavanja, program zapošljavanja žena, cijela kurikularna reforma i jačanje sustava gospodarstva, socijalna inkluzija i naravno, jačanje državne i javne uprave. Na raspolaganju za sve to nam je preko 13 milijardi kuna', poručio je ministar Pavić. Europski socijalni fond jedan je od strukturnih fondova EU, a članice ga koriste kako bi ostvarile potporu za ulaganja u ljudski kapital i jačanje konkurentnosti gospodarstva. 

U Hrvatskoj se ciljano i strateški usmjerava s pojačanim fokusom na sustavne reforme koje mogu koristiti što većem broju ljudi. Državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava Katarina Ivanković Knežević rekla je da je u proteklih deset godina bilo više od tisuću projekata u okviru fonda, a u njima je sudjelovalo više od 80 tisuća ljudi. "Samo u prošloj godini objavljeno je 17 velikih natječaja ukupne vrijednosti više od dvije milijarde kuna, a u prvoj polovici ove godine objavili smo gotovo pola od te  vrijednosti.

Puno je projekata pred nama, puno je novca na raspolaganju i puno je dobrih ljudskih priča koje slijede iza svih tih natječaja", dodala je.Natječaj za produljeno radno vrijeme vrtića, vrijedan 300 milijuna kuna Svaki projekt ima svoju težinu i vrijednost, rekla je, izdvojivši projekt 'Zaželi', za zapošljavanje žena u lokalnoj zajednici, vrijedan gotovo milijardu kuna, a pridonijet će zapošljavanju više od sedam i pol tisuća žena u Hrvatskoj. "Trenutno je objavljen natječaj za produljeno radno vrijeme vrtića, vrijedan 300 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda.

Tim projektom ćemo po prvi put otkad je Hrvatske omogućiti roditeljima da im djeca dolaze u vrtić i popodne, odnosno onda kada je to njima stvarno potrebno. O tome se godinama pričalo kao jednoj od prepreka zbog koje nam mladi odlaze van, ali sada rješavamo i taj problem", naglasila je državna tajnica Ivanković Knežević. Vrtići su dosta zainteresirani i želimo omogućiti svima koji žele raditi i ostati u Hrvatskoj da mogu to učini i putem Europskog socijalnog fonda, kazala je. 

Također, najavila je natječaj za uključivanje djece, mladih te osoba s invaliditetom slabijeg socioekonomskog statusa u sport, koji će biti objavljen početkom lipnja.  "To radimo zajedno s državnom tajnicom Janicom Kostelić i prvi je to put da će se naši sportski klubovi moći javiti i nabaviti opremu za djecu, mlade i invalide i na taj način otvoriti pristup sportu puno većem broju ljudi", navela je državna tajnica Ivanković Knežević. U okviru događanja održane su i panel rasprave te  Sajam uspješnih projekata financiranih iz Europskog socijalnog fonda.