Dnevne novosti

Automobilska industrija upozorava na potencijalno kobne učinke Brexita

20.03.2018 07:05 BRUXELLES, 19. ožujka 2018. (Hina/AFP), Udruga europskih proizvođača automobila (ACEA) je upozorila u ponedjeljak pregovarače na potencijalno kobne učinke izlaska Velike Britanije iz Europske unije.
Sudbina britanske proizvodnje automobila će biti u središtu razgovora o trgovinskim odnosima nakon Brexita između dviju strana nakon razlaza predviđenog za kraj ožujka 2019.Britanska premijerka Theresa May se zalaže za očuvanje posebnih veza nekih gospodarskih sektora s Unijom i nakon odlaska Velike Britanije.

U priopćenju u ponedjeljak je ACEA, koja predstavlja 15 velikih proizvođača kamiona i automobila, poziva pregovarače EU da posebno paze na specifične probleme sektora kako bi izbjegli potencijalno kobne posljedice za cijeli lanac opskrbe automobilima. U tom sektoru je zaposleno oko 184.000 osoba u Velikoj Britaniji, prema podacima ACEA-e.U zemlji ima 30 proizvodnih pogona motora ili vozila.

Ukoliko Velika Britanija, drugo po veličini tržište automobila s kontinenta, ne bude više obvezna poštivati europske obveze u pogledu emisija CO2, industrija će još teže poštivati svoje obveze, upozorila je također udruga velikih proizvođača.