Dnevne novosti

Ministar Pavić: Mirovinska reforma do kraja godine u Saboru

19.03.2018 07:40 REFORM

NOVSKA, 16. ožujka 2018. (Hina), Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić rekao je u petak u Novskoj da će za tri mjeseca završiti posao na reformi mirovinskog sustava, a do kraja godine trebao bi je prihvatiti Hrvatski sabor.

Ministar Pavić na svečanosti u Novskoj predao je deset novih ugovora iz programa za zapošljavanje žena "Zaželi", vrijednih 45 milijuna kuna.  U odgovoru novinarima nakon svečanosti ministar Pavić je ponovio da će za tri mjeseca završiti posao na reformi mirovinskog sustava, a zakonski prijedlozi trebali bi se u Hrvatskome saboru naći do kraja godine. "Ova mirovinska reforma odnosi se samo na buduće umirovljenike, ali smo svjesni da su i sadašnje mirovine male.

Želimo te metode iskomunicirati sa socijalnim partnerima, a onda predstaviti javnosti", rekao je Pavić  Mirovinska reforma bi trebala odgovoriti i kako puniti drugi mirovinski stup. Za drugi mirovinski stup bilo je planirano povećanje ulaganja, što se nije dogodilo zbog recesije i rupa u proračunu za mirovine, istaknuo je i dodao: "Želja nam je potaknuti povećanje kapitalizirane štednje i ulaganja u drugi mirovinski stup.

Završavamo modele izračuna s Ministarstvom financija i Finom, a nakon toga vidjet ćemo koje su proračunske mogućnosti."  Istaknuo je kako su mirovine sigurne te da nema opasnosti za mirovinski sustav. Ugovore iz programa "Zaželi" preuzeli su danas u Novskoj predstavnici općina, gradova, udruga i županija od Kapele do Ludbrega. Po riječima ministra Pavića, novopotpisanim ugovorima dostignuta je svota od 400 milijuna kuna koje smo dobili iz Europskoga socijalnog fonda.

Istaknuo je da će kroz taj program posao dobiti 7500 žena u dobi iznad 50 godina koje će u kućanstvima pomagati socijalno ugroženim i nemoćnim osobama. "Nastojat ćemo da program bude održiv, da svoja iskustva podijelimo s drugim zemljama Europske unije, a već sada imamo zahtjeva za milijardu kuna te ćemo nastojati dostići tu sumu od milijardu kuna", dodao je ministar Pavić. 

Gradonačelnik Novske Marin Pilrtić izrazio je zadovoljstvo što će Grad kroz taj program dobiti 5,3 milijuna kuna za 43 žene. U vezi s projektom zapošljavanja žena na području Sisačko-moslavačke županije, župan Ivo Žinić među ostalim je istaknuo da je to županija s najviše starijih ljudi i da država mora osigurati novac kako bi tu ljudi živjeli.