Dnevne novosti

Plenković prenio Oettingeru hrvatske prioritete za buduće proračunsko razdoblje EU-a

09.03.2018 07:40 PLENKOVIĆ

ZAGREB, 8. ožujka 2018. (Hina), Hrvatski premijer Andrej Plenković prenio je u četvrtak potpredsjedniku Europske komisije Guntheru Oettingeru da su kohezijska i poljoprivredna politika hrvatski prioriteti u budućem proračunskom razdoblju EU-a, priopćila je vlada.

Europski povjerenik za proračun i ljudske resurse Oettinger posjetio je Hrvatsku u sklopu turneje po 27 članica Unije kako bi se upoznao s njihovim stajalištima o financiranju EU-a i višegodišnjem proračunskom okviru za razdoblje nakon 2020..

Plenković je naglasio da su za Hrvatsku osobito važna sredstva za kohezijsku politiku, poljoprivredu, ravnomjeran regionalni razvoj svih dijelova ne samo Europske unije, nego i hrvatskih regija, za migracijsku politiku, obrazovanje, pitanja sigurnosti, istraživanje, razvoj, obranu, digitalnu ekonomiju i digitalno društvo, navodi se u priopćenju.

Istaknuo je da su od toga, u idućih sedam godina najvažnije kohezijska i zajednička poljoprivredna politika te je, uz ostale nabrojene prioritete, naveo potrebe gospodarstva i investicijskih aktivnosti s naglaskom na njihovu održivost, gospodarski rast te brigu za mlade.

Na sastanku su sudjelovali potpredsjednica vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, ministar financija Zdravko Marić i ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, stoji u vladinu priopćenju.