Dnevne novosti

Projekt Artefakt + dizajn za tržište rada osposobit će 84-oro nezaposlenih mladih ljudi

06.03.2018 07:25 ZAGREB, 5. ožujka 2018. (Hina) -Kulturno-umjetnički projekt "Artefakt + dizajn ≈ prototip" pokrenut je kako bi se za tržište rada dodatno osposobile 84 mlade nezaposlene osobe u dobi od 15 do 25 godina sa završenim strukovnim srednjoškolskim obrazovanjem, istaknuto je u ponedjeljak na predstavljanju toga projekta u Arheološkome muzeju u Zagrebu.
Ukupno je za projekt odobreno gotovo 790 tisuća kuna, sufinanciran je novcem Europskoga socijalnog fonda (ESF) u iznosu od 85 posto, a 15 posto novca osiguralo je Ministarstvo kulture iz državnoga proračuna.U pet županija tijekom 18 mjeseci mladi će stjecati nove vještine zanimljive kulturnim institucijamaProjekt je počeo 8. veljače, trajat će 18 mjeseci, odnosno do 8. srpnja 2019. Provodit će se na šest lokacija u šest županija - Gradskome muzeju Vukovar i Muzeju vučedolske kulture u Vukovarsko-srijemskoj županiji, Arheološkome muzeju Osijek u Osječko-baranjskoj županiji, Gradskome muzeju Virovitica u Virovitičko-podravskoj županiji, Gradskome muzeju Sisak u Sisačko- moslavačkoj županije te u Arheološkome muzeju u Zagrebu, koji je nositelj projekta, za područja Zagrebačke županije i Grada Zagreba.Voditeljica projekta viša muzejska pedagoginja i voditeljica Pedagoškog odjela Arheološkoga muzeja u Zagrebu Zorica Babić objasnila je kako su ciljana skupina mladi u nepovoljnome položaju, odnosno nezaposlene mlade osobe sa završenim strukovnim srednjoškolskim obrazovanjem čije struke su zanimljive kulturnim institucijama.Kako je rekla, struke u fokusu su - krojač, šivač, galanterist, obućar, dizajner odjeće, odjevni tehničar, drvodjelac dizajner, stolar, metalurg, zlatar, kipar, keramičar te ostala strukovna zanimanja. Za njih će pak biti organizirane radionice na kojima će stjecati nova znanja i vještine u izradi postava izložaba, suvenira za muzejske suvenirnice i izradi didaktičkih pomagala za edukativne radionice.

Mlade će poučavati muzejski djelatnici i dizajneri

Voditeljica projekta napomenula je da će mlade poučavati muzejski djelatnici i dizajneri te da je koncept radionica umjetničko-kulturna edukacija. Stručnjaci će mlade upoznati s lokalnom kulturnom baštinom, mogućom reinterpretacijom umjetničkih predmeta iz postava muzeja, izložiti im ideje i koncepate uz razvijanje osnovnih dizajnerskih vještina. Babić je istaknula je da će im pomoći i kako bi razvili modele prototipova za izradu novih suvenira ili didaktičkih pomagala, upoznati ih sa strategijama stvaranja i komuniciranja brenda te vizualnog identiteta.Program uključuje i edukaciju o aktivnim mjerama zapošljavanja i samozapošljavanja, a kako je rekla Babić, bit će koristan i obrtnicima-mentorima koji će mladima prenijeti znanja i vještine i time pridonijeti očuvanju vlastite struke, imat će priliku na izložbi predstaviti svoje obrte i proizvode, a bit će predstavljeni i u priručniku koji će biti objavljen u sklopu projekta.

Cilj projekta - izrada 23 inovativna proizvoda prototipa pod mentorstvom lokalnih obrtnika

Cilj projekt jest izraditi 23 inovativna proizvoda prototipa pod mentorstvom lokalnih obrtnika prema skicama i modelima nastalim u sklopu umjetničko-kulturne edukacije kao rezultat reinterpretacije muzejskih predmeta iz šest hrvatskih muzeja.Materijal za izradu prototipa, dodala je Babić, osigurat će mentor-obrtnik, a trošak materijala u potpunosti će snositi nositelj projekta. Za sve mentore-obrtnike osigurana je simbolična naknada za utrošeno vrijeme i trud. Sudionici projekta bit će kod mentora-obrtnika na stručnoj praksi u trajanju od osam tjedana, po četiri sata tjedno.Babić je istaknula da će se javnost sustavno izvještavati o svim fazama provedbe projekta, a radovi nastali tijekom njegove provedbe bit će izloženi u prostorijama Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje u Zagrebu.Potporu provedbi projekta izrazili su i ravnatelj Arheološkoga muzeja Sanjin Mihelić, predstavnica Minsitarstva kulture Anastazija Magaš Mesić i ravnatelj Gradskoga muzeja Sisak Vlatko Čakširan.