Dnevne novosti

Sabor zasjedanje nastavlja u utorak, ovaj tjedan bira Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa

13.02.2018 07:37 SABORNICA

ZAGREB, 12. veljače 2018. (Hina), Hrvatski sabor plenarno će zasjedanje nastaviti u utorak, umjesto uobičajeno u srijedu, kako bi dobio na vremenu i raspravio zakone koje je planirao raspraviti prošli tjedan.

U utorak bi tako, trebao raspraviti zakonske prijedloge da se izmjene zakoni o patentu, o žigu, o industrijskom dizajnu, o oznakama zemljopisnog podrijetla i oznakama izvornosti proizvoda i usluga. Ovaj tjedan Sabor bi trebao izabrati novo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, prošlom je mandat istekao u nedjelju, 11. veljače.

Za pet mjesta u tom tijelu – predsjednika i četiri člana nadležni Odbor za izbor i imenovanja predložio mu je devet kandidata: za predsjednicu Daliju Orešković, koja je tu dužnost obnašala proteklih pet godina i Natašu Novaković, a za članove Davorina Ivanjeka, Tatijanu Vučetić, Tončicu Božić, Aleksandru Jozić Ileković, Antoniju Petričušić, Dragana Zelića i Duju Prkuta.Predsjednika i članove Povjerenstva Sabor bira tajnim glasovanjem, a uvjet je da dobiju većinu glasova svih zastupnika, dakle 76 glasova. Biraju se na pet godina, a na svoju dužnost mogu biti izabrani najviše dva puta.

Sabor bi ovaj tjedan trebao glasovati o raspravljenim točkama te donijeti novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu kojim se ovlast raspolaganja državnom zemljom vraća gradovima i općinama, a prestaje postojati agencije osnovana za te poslove.Ponovno se uvodi pravilo domicilnosti, državna zemlja raspodjeljuje se lokalnim poljoprivrednicima čime se potiče njihov ostanak, jačaju se obiteljska poljoprivredna  gospodarstava kojima se primarno daje prednost pri raspodjeli zemlje, baš  kao i  mikro i malim poduzećima.

Prioritet pri dodjeli imat će i stočari kojima nedostaje vlastite zemlje, dosadašnji zakupci koji su uredno ispunili gospodarski program i poštivali ugovore te mladi poljoprivrednici. Prema novom zakonu, državno će se zemljište moći dati u zakup na 25 godina, što se može produžiti na još toliko, ako je korisnik njime dobro gospodario. Novi zakon trebao bi riješiti i problem zapuštenog privatnog zemljišta čiji su vlasnici nepoznati.

To se zemljište može dati u zakup do 10 godina, novac od zakupa se stavlja na poseban račun, ako se vlasnik javi.  Važno je da se zemljište stavi u funkciju, a posebice na području Dalmacije i priobalja s obzirom da je zapušteno zemljište uzrok dobrog dijela ovogodišnjih požara, poručuje resorni ministar Tomislav Tolušić.(Hina) xum yln