Dnevne novosti

Sabor: Predloženo devetero kandidata za Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa

12.02.2018 07:20 ZAGREB, 9. veljače 2018. (Hina), Saborski Odbor za izbor i imenovanje na sjednici u petak utvrdio je jedinstvenu završnu listu od ukupno 9 kandidata za izbor predsjednika i četiri člana Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, među kojim su i tri sadašnja člana, od kojih će zastupnici odabrati pet koji će činiti novo Povjerenstvo.
Vladajuća većina je predložila, a Odbor potvrdio da se na listu uvrste Tončica Božić, Davorin Ivanjek, Aleksandra Ileković Jozić, Dalija Orešković, Nataša Novaković i Tatijana Vučetić, od toga za predsjednicu Povjerenstva predlažu Daliju Orešković i Natašu Novaković. Arsen Bauk (SDP) u ime oporbe predložio je da se na listu za članove Povjerenstva još uvrste Antonija Petričušić, Duje Prkut i Dragan Zelić.

Nije prošao njegov prijedlog da se na listu izabere onoliko kandidata koliko se bira, odnosno njih pet, za što je predsjednik Odbora Ante Sanader kazao da bi bilo "nedemokratski" da Odbor odlučuje umjesto Sabora.Članovi su glasovali pojedinačno o svakom predloženom kandidatu, pri čemu je sadašnja predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković dobila jednoglasnu podršku Odbora.

Odbor će tu listu poslati Saboru koji bi je, neslužbeno se doznaje, u dnevni red trebao uvrstiti u srijedu, raspraviti u četvrtak, a o samom Povjerenstvu glasovati u idući petak. Predsjednika i članove Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Hrvatski sabor bira tajnim glasovanjem, a uvjet je da dobiju većinu glasova svih zastupnika, dakle 76 glasova.

Biraju se na pet godina, a na svoju dužnost mogu biti izabrani najviše dva puta.Sadašnjem Povjerenstvu mandat istječe u nedjelju, 11. veljače, što znači da to tijelo slijedeći tjedan neće postojati, jer zakon ne predviđa produženje mandata sadašnjem do izbora novog Povjerenstva.