Dnevne novosti

Udruga koncesionara: Tko sprečava donošenje novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti

05.02.2018 07:10 ZAGREB, 3. veljače 2018. (Hina), Hrvatska udruga koncesionara primarne zdravstvene zaštite (HUKPZZ) upozorila je u subotu kako je radna skupina za izradu Prijedloga novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti završila s radom u listopadu 2017. a on još nije u proceduri donošenja pa postavljaju pitanje tko sprečava donošenje tog zakona.
"Koje interesne skupine koče novi zakon o zdravstvenoj zaštiti, koji bi trebao urediti sustav primarne zaštite, bolnički sustav, pitanje dragovoljnosti članstva u komorama, uskladiti praksu sa zemljama EU. Pokazalo se da je nekima cilj spriječiti donošenje novog zakona, a ne urediti sustav zdravstva", istaknula je na konferenciji za novinare predsjednica Udruge Josipa Rodić.

Uvijek je, dodaje, razlog novac i kontrola tijeka novca koji u sustavu zdravstva kontroliraju neupućeni u zdravstveni sustav, iako im to znanje ni ne treba jer su politički podobni i interesno povezani.

HUKPZZ daje podršku ministru zdravstva Milanu Kujundžiću jer je, navode, pokazao da razumije sustav zdravstva i bazičnu ulogu primarne zaštite te prihvatio ponuđena rješenja u izradi novog zakona o zdravstvenom osiguranju.

"Danas postavljamo pitanje premijeru Plenkoviću: tko koči zakon koji je ministarstvo njegove vlade izradilo u suradnji sa svim sudionicima zdravstvenog sustava neovisno o stranačkoj pripadnosti", pitaju u toj Udruzi.

Napominju kako je model ugovorne ordinacije s mogućnošću zapošljavanja  liječnika, kako predlaže novi prijedlog zakona, uvjet je za odrađivanja 80 posto posla u zdravstvu i racionaliziranje  opterećenosti bolničkog sustava, povećava se odgovornost liječnika i smanjuje upućivanje u skuplju specijalistiku.

Time se, pak, povećava dostupnost dijagnostike i specijalističke skrbi za pacijente što je "rak rana" hrvatskog zdravstva, ističu.