Dnevne novosti

Ministar Ćorić: Lokalne jedinice dobit će kratki rok kako bi izbjegle penale

02.02.2018 07:25 ZAGREB, 1. veljače 2018. (Hina), Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić izjavio je u četvrtak novinarima kako vjeruje da je najveći dio lokalnih jedinica do danas donio odluke o odvajanju otpada, a za one koje to još nisu učinile dat će kratki rok da to učine kako bi izbjegle penale.
Lokalne jedinice trebale su do danas, 1. veljače donijeti odluku o javnoj usluzi prikupljanja, odnosno odvajanja otpada, a ministar vjeruje da je najveći dio pristupio tom poslu te u idućim danima očekuje od njih da te odluke dostave u ministarstvo.

Onima koji to još nisu napravili dat će kratki rok da to učine, rekao je Ćorić uoči početka sjednice Vlade, upitan što će biti s lokalnim jedinicama koje do danas nisu spremne na odvajanje otpada, pogotovo glavni i najveći hrvatski grad Zagreb.

Oni koji izbjegnu to napraviti bit će suočeni s određenim penalima koji sami po sebi pretpostavljaju situaciju u kojoj nisu izašli u susret svojim građanima koji žele odvajati otpad i nisu poštovali odluke koje se trebaju poštovati, rekao je ministar.

Najavio je da će u sljedećih 15 dana komunicirati s jedinicama lokalne samouprave i zamoliti ih da dostave svoje oduke u ministarstvo, a vjeruje da će one na to pozitivno reagirati.

Na novinarsku konstataciju da Zagreb 'zaostaje i kaska' jer nema ni kante, a kamoli sortirnice, ministar Ćorić je rekao kako je 2018. godina nabavke infrastrukture što se tiče spremnika, sortirnica i vozila. Što se tiče infrastrukture za odvajanje otpada na razini Hrvatske, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike je prije nekoliko dana objavilo poziv za iskaz interesa za nabavku spremnika.

„Ove godine bildamo svoje kapacitete i vjerujemo da će jedinice lokalne samouprave donošenjem, prije svega planova za gospodarenje otpadom i odluka ići u taj proces zajedno s nama i onda u konačnici izbjeći penale“, poručio je ministar. Kada će biti izdana okolišna dozvola za LNG terminal na Krku ?

Novinare je zanimalo kada će biti izdana okolišna dozvola za LNG terminal na Krku. Ministar je istaknuo kako je osnovano povjerenstvo, prije svega za procjenu utjecaja na okoliš, dodavši kako očekuju da će to povjerenstvo u idućem razdoblju odraditi svoj posao i donijeti konačni odluku.

Upitan hoće li to biti veljača, rekao je da ne može prejudicirati rad povjerenstva. "Vjerujte mi, ono kao takvo je osnovano i vjerujem da će odraditi svoj posao“, zaključio je ministar Ćorić.