Dnevne novosti

Premijer Plenković: Nema nikakvog utjecaja na pravosuđe zbog razmijenjenih pisama dvojice ministara

31.01.2018 07:30 ZAGREB, 30. siječnja 2018. (Hina), Premijer Andrej Plenković izjavio je u utorak kako nema nikakvog utjecaja na pravosuđe, odgovarajući na upit novinara je li dopis Ministarstva zdravstva upućen Ministarstvu pravosuđa pritisak na pravosuđe, dodavši kako smatra da je dužnost ministra zdravstva bila izvijestiti kolegu ministra pravosuđa o tome da pravna praksa različitih sudova u Hrvatskoj - nije ujednačena.
"Nema nikakvoga utjecaja na pravosuđe, mislim da je dužnost ministra zdravstva bila da izvijesti kolegu koji je ministar pravosuđa o tome kako očito pravna praksa različitih sudova u Republici Hrvatskoj nije ujednačena; nije Ministarstvo to koje ujednačava sudsku praksu", izjavio je novinarima predsjednik Vlade Plenković, koji danas sudjeluje na konferenciji "Hrvatska na vratima energetske unije" u organizaciji Jutarnjeg lista.  

Kako je pojasnio "to radi Vrhovni sud i mislim kako je dobro da su podijelili mišljenja o tome; i to je još jedna od mistifikacija gdje ne vidim da bi pismom ministru bilo koji drugi ministar mogao utjecati na rad sudova. Ne znam kojim to putem bi suci trebali reagirati na njegovo pismo", naglasio je predsjednik Vlade Plenković. 

Ministarstvo zdravstva odbacilo je u ponedjeljak tvrdnje da je dopis upućen Ministarstvu pravosuđa predstavljao pritisak na pravosuđe. Iz Ministarstva su pojasnili da je ministar zdravstva Milan Kujundžić samo zatražilo mišljenje o složenoj problematici provedbe kolektivnog ugovora oko isplate prekovremenih sati u sustavu zdravstva.  "Interpretacija financijskih obveza, koje proizlaze iz kolektivnog ugovora, zahtijeva dodatno tumačenje pa treba uputiti dopis Ministarstvu pravosuđa, kojim će se zatražiti mišljenje o toj složenoj problematici". 

Dopisom kojim se traži to mišljenje, Ministarstvo zdravstva skrenulo je i pozornost Ministarstvu pravosuđa na neujednačenost sudske prakse u pojedinačnim slučajevima, istaknuto je iz Ministarstva zdravstva. I ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković rekao je u ponedjeljak kako dopis kolege, ministra zdravstva Kujundžića u kojem je upozorio  na neujednačenu sudsku praksu u slučajevima tužbi liječnika zbog neisplate prekovremenih sati, nije pritisak na pravosuđe. 

"Dakle, izvršna vlast se dopisuje unutar sebe. To nije pritisak na pravosuđe ako je mene upozorio i naveo mi da u istim predmetima, koji imaju isto činjenično stanje, postoji različita praksa sudova. A doista postoji, neki županijski sudovi su presudili u korist liječnika, a drugi u korist zdravstvenih ustanova. I to će zapravo odrediti odluka Vrhovnog suda", rekao je u ponedjeljak Bošnjaković.