Dnevne novosti

Iskustva Poljaka u privlačenju sredstava iz fondova EU poticajna za Split

30.01.2018 07:15 SPLIT, 29. siječnja 2018. (Hina), Splitski gradski čelnici razgovarali su u ponedjeljak u Splitu s izaslanstvom poljskog grada Rzeszowa o unaprijeđenju suradnje te o iskustvima koja ovaj poljski grad ima u povlačenju novca iz fondova EU, koja bi mogla koristi i Splitu.
 "Grad Rzeszowa je u posljednjih desetak godina napravio veliki iskorak u smislu povlačenja sredstava iz fondova EU i ulagao ih u razvojne projekte, komunalnu infrastrukturu i kulturu. To je primjer dobre prakse ovog poljskog grad koji je prije desetak godina ima poziciju sličnu kakvu sada ima Split i upravo dobra iskustva Rzeszówa mogu biti polazna točka Splitu za razvojne projekte," rekla je zamjenica splitskog gradonačelnika Jelena Hrgović.  

Split i Rzeszowa imaju dovoljno dodirnih točaka, na temelju kojih mogu pokretati zajedničke projekte u kulturi i gospodarstvu, ocijenila je.  Predsjednik splitskog Gradskog vijeća Jure Šundov rekao je da su predstavnici toga poljskog grada izrazili spremnost Splitu staviti na raspolaganje svoja znanja i iskustva koja su stekli u povlačenju sredstava iz fondova EU-a.

Najavio je kako će se u proceduru Gradskog vijeća proslijediti prijedlog o proglašenju Rzeszowa gradom prijateljem Splita.  

"S gostima smo razgovarali i o aktiviranju zrakoplovna linije Split-Rzoszowa, jer više od 70 posto turista iz tog poljskog grada kao svoju destinaciju odabire Hrvatsku", kazao je Šundov.  Dodao je da su Hrvati i Poljaci "vezani i vjerom."  

"Rzeszowa ima 190.000 stanovnika a prosječna životna dob stanovništva je 37 godina,  što znači da je to (demografski) mlad grad," kazao je Šundov dodavši kako Rzeszowa ima 60.000 studenata, a Split 25.000.  Zamjenik gradonačelnika Rzeszowa Stanislaw Sienko je istaknuo da taj grad ima 353 studenta na 1.000 stanovnika te je, po njegovim riječima, taj grad "prvi u Europi po broju studenata na 1.000 stanovnika."  

"Rzeszowa i Split su dosta slični gradovi, s tim da naš grad ima jako razvijenu visoku tehnologiju ali ne i turizam kao što je to slučaj sa Splitom, i smatram kako imamo dosta mogućnosti za suradnju i razvoj," poručio je Sienko.  

Predsjednik Gradskog vijeća Rzeszowa Andrzej Dec rekao je da je zahvaljujući dobrom upravljanju tim gradom ali i angažmanu Sveučilišta i drugih ustanova, u razvoj Rzsezowa investirano pet milijardi eura.  

Kako je najavljeno, izaslanstvo poljskog grada Rzeszowa će u utorak posjetiti splitsko Sveučilište te će razgledati stadion Poljud i dvoranu Spaladium arena u kojoj su nedavno igrane utakmice Europskog rukometnog prvenstva kojemu je Hrvatska bila domaćin.