Dnevne novosti

DIP: Do 1. ožujka dostaviti i objaviti godišnje financijske izvještaje

29.01.2018 07:32 ZAGREB, 27. siječnja 2018. (Hina), Državno izborno povjerenstvo (DIP) podsjeća političke stranke, nezavisne zastupnike i nezavisne lokalne vijećnike da Povjerenstvu i Državnom uredu za reviziju najkasnije do 1. ožujka moraju dostaviti godišnje financijske izvještaje s pripadajućim prilozima.

Najkasnije do 1. ožujka, Izvještaje moraju i objaviti na svojim web-stranicama. Iznimno, nezavisni lokalni vijećnici mogu tu učiniti i na web-stranici općine, grada, odnosno županije u kojoj djeluju i 'držati' ih najmanje 90 dana.

Sastavni dijelovi financijskih izvještaja su Bilanca, Izvještaj o prihodima i rashodima, Bilješke uz financijske izvještaje, Izvješće o donacijama u prošloj godini, Godišnji program rada i Financijski plan, s tim da nezavisni zastupnici dostavljaju Program rada za mandatno razdoblje.

Političke stranke i nezavisni zastupnici obrasce financijskih izvještaja mogu pronaći na web stranicama: Ministarstva financija - http://www.mfin.hr/hr/financijsko-izvjestavanje i http://www.fina.hr/Default.aspx?sec=915.

Nezavisni vijećnici DIP-u i Reviziji dostavljaju Godišnji financijski izvještaj, Godišnji program rada i Financijski plan te Izvješće o donacijama. Obrasce financijskih izvještaja mogu pronaći na web stranicama: Ministarstva financija - http://www.mfin.hr/hr/financijsko-izvjestavanje i DIP-a - http://www.izbori.hr/site/nadzor-financiranja/redovno-financiranje/obrasci-86/86.

Posljedice za zaboravne Politička stranka brisana iz Registra političkih stranaka, dužna je sastaviti godišnji financijski izvještaj s datumom koji prethodi datumu brisanja iz Registra i dostaviti ga Državnom uredu za reviziju i DIP-u najkasnije 30 dana od dana zatvaranja računa.

Stranka mora dovršiti sve transakcije na žiro računu i isti zatvoriti do prestanka rada političke stranke, odnosno do pravomoćnosti rješenja o brisanju iz Registra političkih stranaka.

U slučaju da stranke, nezavisni zastupnici i vijećnici ne dostave financijski izvještaj DIP-u i javno ga ne objave, Državno izborno povjerenstvo će o tome obavijestiti DORH, te predložiti nadležnim tijelima da zaboravnima obustavi isplatu sredstava za redovito godišnje financiranje.