Dnevne novosti

SPUH: Važno je uspostaviti samostalnu psihoterapijsku djelatnost

29.01.2018 07:35 ZAGREB, 27. siječnja 2018. (Hina), Savez psihoterapijskih udruga Hrvatske (SPUH) poručio je u subotu kako je važno donijeti Zakon o djelatnosti psihoterapije, čiji je prijedlog prošao prvo saborsko čitanje, i uspostaviti psihoterapijsku djelatnost kao samostalnu profesiju kako bi se zajamčila kvalitetna razina usluge te profesije.

Savez, koji je inicirao taj Zakon, ističe njegove bitne značajke, ključna je da se psihoterapeut definira kao zasebno zanimanje, a psihoterapija kao zasebna profesija, različita od psihologije, psihijatrije i savjetovanja, u skladu s europskom klasifikacijom zanimanja. Prema EUCOS- u: Psihoterapeuti pomažu i liječe zdravstvene korisnike s različitim stupnjevima psiholoških, psihosocijalnih ili psihosomatskih poremećaja ponašanja i patogenih stanja pomoću psihoterapijskih metoda.

Oni promiču osobni razvoj i dobrobit te pružaju savjete o poboljšanju odnosa, sposobnosti i tehnika rješavanja problema. Koriste znanstveno utemeljene psihoterapijske metode. Psihoterapeut može i ne mora imati akademske stupnjeve u psihologiji ili medicinskoj kvalifikaciji u psihijatriji. To je neovisno zanimanje od psihologije, psihijatrije i savjetovanja, navodi Savez.

Uvjet za psihoterapeuta prema novom Zakonu je završen diplomski studij iz pomažućih profesija (5 god) te poslijediplomska edukacija iz nekog psihoterapijskog smjera (minimalno 4 godine) ili završen diplomski studij iz drugih profesija (5 godina), poslijediplomska edukacija iz nekog psihoterapijskog smjera (minimalno 4 godine) i edukacija iz propedeutike psihoterapije (2 godine).  Kad je riječ o građanima, oni dobivaju kvalitetnu uslugu od certificiranih psihoterapeuta, raznovrsnost psihoterapijskih pravaca te mogućnost pritužbi i provjere. 

Samu djelatnost regulira Komora psihoterapeuta koja brine i o standardima izobrazbe, te izdaje dopusnicu osobama koje žele obavljati djelatnost psihoterapije. Bez dopusnice nitko ne smije obavljati tu djelatnost, naglašava Savez te navodi kako Komora vodi registar (imenik) psihoterapeuta te prima, provjerava i reagira na pritužbe korisnika usluga.

Novi zakon ne regulira obavljanje psihoterapije unutar zdravstvenog sustava, na zahtjev Ministarstva zdravstva, psihološku djelatnost te sve vrste savjetovanja i/ili coachinga, navodi Savez, krovna stručna udruga u Hrvatskoj, koji okuplja 18 različitih psihoterapijskih škola i 334 certificirana psihoterapeuta, od kojih je 129 nositelja Europskog certifikata za psihoterapiju.