Dnevne novosti

Delegacije Vrhovnog i Ustavnog suda dogovorile razmjenu podataka

26.01.2018 07:20 ZAGREB, 25. siječnja 2018. (Hina), Delegacije Vrhovnog suda i Ustavnog suda koje su u četvrtak na čelu s njihovim predsjednicima održale sastanak dogovorile su suradnju o načelnim pitanjima putem zajedničkih sastanaka kao i razmjenom podataka važnih za ostvarivanje ustavne uloge obaju sudova.
Sastanak delegacija održan je radi djelotvornijeg izvršavanja njihovih ustavnih zadaća u zaštiti ljudskih prava i sloboda, a razmatrana su načelna pitanja u vezi s ujednačavanjem i praćenjem prakse Vrhovnog suda i Ustavnog suda, kao i prakse Europskog suda za ljudska prava i Suda Europske unije.

Također se razgovaralo i o implementaciji konvencijskih, odnosno europskih standarda u praksi hrvatskih sudova, priopćio je u četvrtak Ustavni sud u kojem je sastanak održan. Zaključeno je da je stabilna, dosljedna i predvidljiva praksa u primjeni i tumačenju prava važna za ostvarivanje vladavine prava i pravne sigurnosti te doprinosi povjerenju građana u rad pravosudnog sustava.

Dogovoreno je stoga da će se suradnja o načelnim pitanjima nastaviti putem zajedničkih sastanaka ali i razmjenom podataka važnih za ostvarivanje ustavne uloge obaju sudova.