Dnevne novosti

Plenković u četvtak i petak sudjeluje na skupu u Davosu

24.01.2018 07:35 ZAGREB, 23. siječnja 2018. (Hina), Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovat će u četvrtak i petak na Svjetskom gospodarskom forumu u švicarskom Davosu tijekom kojeg će imati niz bilateralnih susreta sa svjetskim političkim čelnicima i predstavnicima poslovnog svijeta.
  Na forumu koji raspravlja o svjetskim problemima će prisustvovati više od 2500 sudionika i 70 svjetskih vođa, među kojima su svi europski čelnici, uključujući predsjednika Francuske Emmanuela Macrona, njemačku kancelarku Angelu Merkel, britansku premijerku Theresu May i talijanskog premijera Paola Gentilonija. Skupu  se u utorak obratio indijski premijer Narendra Modi, a u petak će to učiniti američki predsjednik Donald Trump. 

Hrvatski premijer Andrej Plenković u Davos stiže rano u četvrtak i svoje sudjelovanje na forumu započinje bilateralnim susretom s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, rečeno je za Hinu iz vlade, nakon čega će prisustvovati obraćanju predsjednika Europske komisije Jeana-Claudea Junckera. 

Osim s Netanyahuom, Plenković će u četvrtak imati bilateralni susret s grčkim premijerom Alexisom Tsiprasom, nizozemskim premijerom Markom Rutteom, albanskim premijerom Edijem Ramom i ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom.  

Plenković će se u četvrtak sastati i s predstavnicima poslovnog svijeta – Mattom Brittinom, operativnim predsjednikom Googlea za Europu, Bliski istok i Afriku,  s Christophom Franzom, predsjednikom švicarske zdravstvene korporacije F.Hoffmann – La Roche AG, s predsjednicom i glavnom izvršnom direktoricom tvrtke Booking.com Gillian Tans, te s Feritom F. Sahenkom, predsjednikom turske Dogus grupe koja godinama ulaže u hrvatsku turističku infrastrukturu. 

U petak su zakazani susreti s Wernerom Hoyerom, predsjednikom Europske investicijske banke koja sudjeluje u nizu projekata u Hrvatskoj, s glavnim tajnikom Europske konfederacije sindikata Lucom Visentinijem, te s Bojkom Borisovom, premijerom Bugarske, države koja je početkom godine preuzela predsjedanje Europskom unijom i kao prioritet istaknula proširenje Unije na zemlje zapadnog Balkana. 

Premijer će na forumu sudjelovati u tri rasprave. U četvrtak sudjeluje na neformalnom okupljanju svjetskih lidera na temu "Stvaranje zajedničke budućnosti u podijeljenom svijetu", što je i moto ovogodišnjeg okupljanja, te u raspravi "Prozor mogućnosti za Europu" koju će moderirati predsjednik WEF-a Børge Brende i na kojoj će, osim političkih čelnika, sudjelovati predstavnici velikih tvrtki poput Deutsche Posta, Heinekena, indijske Tate, Heinekena, te predstavnici bankarskog i obrazovnog sektora. 

U petak će sudjelovati "Ubrzavanje dugoročnog razvoja zapadnog Balkana" na kojemu će obraćanja imati povjernik Europske komisije za proširenje Johannes Hahn i zamjenik glavnog tajnika UN-a za političke poslove Jeffrey D. Feltman, te će prisustvovati obraćanju američkog predsjednika Donalda Trumpa kojim se zatvara ovogodišnji forum.