Dnevne novosti

Predsjednica u Ahmićima na osobni zahtjev, Bošnjaci zahvalni na iskazivanju počasti žrtvama

19.01.2018 07:27 VITEZ, 18. siječnja 2018. (Hina), Hrvatska predsjendica Kolinda Grabar-Kitarović na osobni je zahtjev u četvrtak posjetila Ahmiće i Križančevo selo kod Viteza u središnjoj Bosni i tamo odala počast Bošnjacima i Hrvatima ubijenim u sukobima Armije BiH i Hrvatskog vijeća obrane (HVO) 1993.

Bez ikakve najave i uz najveću moguću diskreciju predsjednica Grabar-Kitarović s pratnjom obišla je Ahmiće i Križančevo selo a novinari koji prate njen posjet tek su naknadno informirani o toj gesti koju je mogao zabilježiti samo službeni fotograf predsjedničina ureda.

Na spomen obilježja predsjednica je položila bukete cvijeća i poklonila se žrtvama a potom produžila ka Novoj Biloj i Vitezu gdje je imala ranije najavljene susrete s gospodarstvenicima i zaposlenima u bolnici "Fra Mato Nikolić" čiji rad financijski pomaže hrvatska vlada. Imam džamije u Ahmićima Mahir Husić je kazao je lokalnim  medijima kamo se hrvatska predsjednica zahvalila domaćinima na dočeku.

"Ovo je veoma značajna Kolindina poruka koja poziva na mir i suživot na ovim prostorima. Položila je cvijeće i pomolila se za duše žrtava", kazao je Husić kako ga citira portal Klix.U napadu postrojbi HVO na Ahmiće sredinom travnja 1993. godine ubijeno je 116 civila bošnjačke nacionalnosti uključujući 32 žene i 11 djece.

U napadu Armije BiH na obližnje Križančevo selo u prosincu 1993. godine ubijena su 44 Hrvata među kojima su bili pripadnici HVO ali i starci, žene i djeca. Nakon što je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) zbog ratnih zločina osudio šest bivših lidera Herceg-Bosne bošnjački su dužnosnici i nevladine organizacije isticali kako bi posjet Ahmićima i odavanje počasti žrtvama koje su tamo ubijene imao veliki simbolički značaj koji bi pridonio pomirenju među narodima.

Na odavanje počasti žrtvama iz Ahmića predsjednicu Grabar-Kitarović javno je pozvao i bivši predsjednik Ivo Josipović koji je to osobno učinio ranije u vrijeme svog predsjedničkog mandata.