Dnevne novosti

Plenković: Na poziv stiglo sedam ponuda za konzultante oko Ine

18.01.2018 07:35 ZAGREB, 17. siječnja 2018. (Hina), Premijer Andrej Plenković rekao je u srijedu na saborskom 'aktualcu' kako je na poziv Vlade pristiglo sedam ponuda renomiranih financijskih kuća da budu konzultanti u postupku otkupa udjela u Ini.

"Vlada je prije mjesec dana uputila poziv renomiranim financijskim kućama da sudjeluju kao savjetnici Vlade u postupku otkupa udjela u Ini. S obzirom da je poziv prekjučer završen, koliko je ponuda zaprimljeno i u kojem roku će Vlada angažirati savjetnike, u kojem će roku oni dati preporuke i koliko će nas oni koštati", pitao ga je čelnik Mosta Božo Petrov.

Plenković mu je rekao kako su dobili sedam ponuda uglednih kuća. "U samom natječaju nije definiran rok u kojem će se odabrati najbolji ponuđač, a Ministarstvo energetike će analizirati te ponude te kad se sve uzme u obzir odabrat će se najboljeg savjetnika", rekao je Plenković.

Mađarska strana, kazao je, spremna je riješiti to pitanje brzo i pravično."To su dvije riječi koje daju sukus onoga što će se odvijati u sljedećim mjesecima", rekao je. Naglasio je i kako je ukupno ozračje između Ine i MOL-a opteretilo odnose Hrvatske i Mađarske što nije dobro."Ti odnosi su i za gospodarske odnose dviju država važniji nego je jedno pitanje energetske suradnje", kazao je.

Petrov nije bio zadovoljan odgovorom jer, kazao je, postavio je niz konkretnih pitanja o rokovima i mjerama. "Apeliram na vas da i situacija oko Ine ne završi kao i ostale kako ne bi ova vlada bila vlada propalih obećanja", poručio mu je.

Saborska zastupnica Mosta Ines Strenja Linić pitala je ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića kada će biti ukinuta mostarina preko Krčkog mosta po uzoru na ukidanje tunelarine kroz Sv. Iliju.

"Po Zakonu o otocima, svi stanovnici, sve pravne i fizičke osobe koji žive na Krku i okolnim otocima oslobođeni su plaćanja cestarine i 2017. je iz proračuna oko 26 milijuna kuna država intervenirala da nadomjesti tu razliku", rekao je Butković. Njegovo ministarstvo, naglasio je, razmatra sve mogućnosti, i to ne samo na Krčkom mostu nego i drugdje, kako pomoći lokalnom stanovništvu.

Strenja Linić nije bila zadovoljna te je poručila Butkoviću da su i prije oslobađanja od prolaska kroz Sv. Iliju građani imali popust 60 posto, a neki bili i posve oslobođeni. "37 tisuća njih prođe zimi kroz tunel, a ljeti i 280 tisuća. Mi dajemo besplatnu tunelarinu turistima. 

Od Krčkog mosta se uprihođuje 50 milijuna kuna, a mi smo ga otplatili još 1990. Dokle će građani ove županije i dalje sufinancirati neke stvari", pitala je 'mostovka'. Zastupnica HDZ-a Sanja Putica pitala je ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek o prošlotjednom pismu bivših članova NO HRT u kojem ističu da vlada "zataškava istinu o kaotičnom i rasipničkom poslovanju HRT-a".

"Kada govorimo o HRT-u bilo bi dobro da češće posežemo za činjenicama, a rjeđe za dojmovima i partikularnim interesima, a u tom smislu je i prošlotjedno priopćenje bivših članova NO HRT-a koje sam već nazvala neutemeljenim", odgovorila je ministrica kulture. Oni su razrješeni, naglasila je, jer su u djelovanju izišli iz okvira onog što propisuje Zakon o HRT-u.

"Vlada je predložila da se njihovo Izvješće za 2016. ne prihvati, u prvom redu potaknuta onim što se događalo u proceduri: s jedne strane činjenicom da je Sabor taj Odbor razriješio, a s druge strane da su u izvješću koje je bilo dopuna izvješću za 2017. iznosili podatke koji nisu bili sadržani u proteklim izvješćima", rekla je Obuljen Koržinek.

Upravo je Vlada, kazala je, u svom mišljenju pozvala nove članove NO, a koje ne imenuje Vlada već Sabor, da razmotre, analiziraju i zatraže uvid u sve podatke i sva mišljenja prethodnog NO uključujući i sumnje u ranija postupanja i nepravilnosti te da sve to istraže i otklone bilo kakve sumnje.

SDP-ovac Bojan Glavašević pitao je premijera da li mu je prihvatljivo da članovi Vlade uređuju program na HRT-u, aludirajući time na priču o umiješanosti ministra branitelja Tome Medveda u skidanje filma Ministarstvo ljubavi sa programa, no premijer ga je uvjeravao da spomenuti ministar nije slao nikakve dopise na HRT.

"Da li je prihvatljivo da članovi vlade uređuju program na HRT-u i jeste li reagirali na postupak gospodina Medveda", pitao je.Oko filma o kojem se vodila rasprava u javnosti, ministar Medved nije uputio nikakav dopis niti je napravio bilo kakav potez koji bi upućivao da on sugerira kakva da bude uređivačka politika HRT-a, istaknuo je Plenković.

Glavaševiću je sugerirao da o tome upita samog resornog ministra."Vlada neće imati nikakvih pomisli da se bavi uređivačkom politikom, a kamo li nečim što spada u igrani program. Nema smisla graditi priču oko nečega čega nema", poručio je.

SDP-ovca Domagoja Hajdukovića zanimalo je da li premijer i predsjednica republike imaju usuglašene vanjskopolitičke prioritete.

"Čujemo se, koordiniramo se, usuglašavamo stajališta koja su u interesu RH", kratko je rekao Plenković."Možda se konzultirate i koordinirate, ali slika koja ide van je da naša vanjska politika nije usuglašena", rekao mu je Hajduković.