Dnevne novosti

Usvojene Smjernice za razvoj i provedbu aktivne politike zapošljavanja od 2018. do 2020.

29.12.2017 07:55 VLADA
ZAGREB, 28. prosinca 2017. (Hina) - Vlada je na sjednici u četvrtak usvojila Smjernice za razvoj i provedbu aktivne politike zapošljavanja u Hrvatskoj u razdoblju od 2018. do 2020. godine, koje predstavljaju strateški dokument i okvir za korištenje mjera aktivne politike zapošljavanja.

"Radi se o paketu mjera 'Od mjere do karijere'. Ove je godine bio u vrijednosti od milijardu i pol kuna, a sljedeće u vrijednosti od 1,6 milijardi kuna. Pored tog paketa imamo specijalizirane pakete za zapošljavanje osoba u nepovoljnom položaju na tržištu rada, prvenstveno mladih žena i osoba s invaliditetom", pojasnio je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić.

Tri cilja smjernica

Smjernice imaju tri cilja, a prvi je povećanje stope zaposlenosti kroz pet intervencijskih mjera. "Vlada želi do 2020. godine dosegnuti stopu zaposlenosti od 68 posto. Koncentrirat ćemo se prvenstveno na povećanje stope zaposlenosti mladih osoba, starih osoba i smanjenje dijela dugotrajno nezaposlenih osoba", rekao je Pavić.Drugi cilj je usklađivanje ponude i potražnje na tržištu rada. "Kolegica Divjak i ja, kroz sredstva Europskog socijalnog fonda, radimo na spajanju potreba tržišta rada i sustava obrazovanja gdje imamo 500 milijuna eura na raspolaganju", rekao je.Treći je cilj pojačati informiranje sudionika na tržištu rada. "Posebice veseli da je stopa nezaposlenosti mladih od 15 do 24 godine pala s gotovo 50 posto u 2013. godini na 26 posto ove godine. U zadnjem kvartalu je i manja, oko 20 posto, no očekujem da će na razini cijele godine biti oko 26 posto", rekao je Pavić. Paketom mjera "Od mjere do karijere" želi se ojačati uspješne mjere, poput samozapošljavanja gdje 80 posto tvrtki s tom potporom preživi prvu godinu. "Njih smo ojačali i povećavamo s 35.000 kuna na 55.000 kuna, odnosno ako ih je dvoje samozaposlenih 110.000 kuna, četvoro 220.000 kuna, a petoro 275.000 kuna", kaže Pavić.Drugi novitet je jačanje pripravništva za što već postoji zakonodavni okvir. "Pripravništvo uvodimo kao mjeru koja će biti subvencionirana putem Zavoda za zapošljavanje. Cilj je da jačanjem pripravništva povećamo cijenu rada" rekao je.Podsjetio je na kritike na račun stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa (SOR), jer mladi rade za minimalnu plaću i bez prava koja idu iz zapošljavanja. Cilj je da jačanjem pripravništva mladi uđu u pravi radni odnos, a motivirat će ih da to bude u realnom sektoru."Za realni sektor ćemo sufinancirati 50 posto iznosa bruto plaće bez gornjeg ograničenja i trošak prijevoza, a u javnim službama, i to u sektorima zdravstva, obrazovanja i socijale, financirat ćemo do 100 posto iznosa pripravničke plaće, koja iznosi 85 posto plaće tog početnog radnog mjesta", rekao je Pavić.

Redefiniranje SOR-a

Redefinira se i SOR. "Već smo ove godine uveli osigurače za zlouporabu i ograničili smo javni sektor jer ideja nije da imamo gomilanje mladih u državnom i javnom sektoru, koji apsorbira 60 posto SOR-a, tako da smo ograničenje od 10 posto zaposlenih koji mogu uzeti proračunski korisnici smanjili na tri posto", istaknuo je. "Osposobljavanje za stjecanje prvog radnog iskustva predvidjeli smo i za osobe starije od 30 godina koje nemaju radnog iskustva, a nismo ih financirali kroz SOR. Time smo zaokružili aktivnu politiku zapošljavanja za sve ciljne skupine", ustvrdio je ministar rada.Za iduću godinu najavljuje specijalne programe i preko 400 milijuna kuna novih ugovora iz programa "Zaželi". "S kolegicama Divjak i Murganić napravit ćemo program za zapošljavanje u vrtićima, gdje ćemo uvesti dodatno osoblje za dvosmjenski rad kao dodatak demografskoj mjeri. Bavit ćemo se zapošljavanjem mladih, a ukupan paket iznosi preko 2,4 milijarde kuna u idućoj godini", rekao je Pavić.