Dnevne novosti

Ministarstvo ukida vremensko ograničenje za rad ovlaštenih arhitekata na kulturnim dobrima

28.12.2017 07:45 ZAGREB, 27. prosinca 2017. (Hina) - Ministarstvo kulture priprema izmjene pravilnika koji će po novim propisima ukinuti vremensko ograničenje ovlaštenim arhitektima za rad na kulturnim dobrima, priopćila je Hrvatska komora arhitekata (HKA).
HKA je potkraj studenoga zatražila od ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek ukidanje petogodišnjeg važenja suglasnosti za rad na kulturnim dobrima zbog stajališta da vremensko ograničenje diskriminira ovlaštene arhitekte te da je u suprotnosti s europskim propisima.  Predsjednica HKA Željka Jurković je ocijenila kako je ovakvom odlukom Ministarstvo potvrdilo stajalište Komore koja smatra da se jednom dokazanim znanjem iz područja rada na kulturnim dobrima, to znanje trajno posjeduje.

Ministarstvo kulture poduprlo je inicijativu Komore arhitekata službenim dopisom, u kojem navode kako je u tijeku priprema izmjene "Pravilnika o uvjetima za fizičke i pravne osobe radi dobivanja dopuštenja za obavljanje poslova na zaštiti i očuvanju kulturnih dobara", s prijedlogom kojim se dopuštenje daje trajno. Komora navodi kako će u pravilnik biti ugrađeno preispitivanje izdanog rješenja o dopuštenju, te će se dopuštenje oduzeti ako nisu poštivanja pravila struke, odnosno zakonske odredbe zakona koji reguliraju profesiju građenja i očuvanja kulturnih dobara.  HKA je krajem prošloga mjeseca od Ministarstva tražila da se pravilnik uskladi s Direktivom Europskog parlamenta i Vijeća o uslugama na unutarnjem tržištu, koji jasno kaže da sustav davanja ovlasti ne smije biti diskriminirajući. 

Produženje dopuštenja za rad na kulturnim dobrima dosad je podrazumijevalo rad na određenim poslovima zaštite i očuvanja kulturnih dobara u razdoblju od posljednjih pet godina, stoga su mnoge fizičke i pravne osobe bile diskriminirane i izgubile pravo na rad u ovom području, iako posjeduju stručno znanje i iskustvo, navodi Hrvatska komora arhitekata.