Dnevne novosti

U saborsku proceduru upućen novi Zakon o komunalnom gospodarstvu

22.12.2017 07:40 SPISI

ZAGREB, 21. prosinca 2017. (Hina), Vlada je sa sjednice u četvrtak u saborsku proceduru uputila prijedlog novog Zakona o komunalnom gospodarstvu kojim će se, kako je istaknuo potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, osigurati normativni uvjeti za poboljšanje provedbe komunalnog reda na području jedinica lokalne samouprave.

Također, omogućit će se jednostavno i brzo evidentiranje u katastru te upis u zemljišne knjige komunalne infrastrukture izgrađene do stupanja na snagu novog Zakona o komunalnom gospodarstvu. Donošenjem zakona, kazao je Štromar, uspostavit će se sustav komunalnog gospodarstva usklađen sa zakonima kojima se uređuje opskrba vodom i odvodnja, gospodarenje otpadom, pogrebnička djelatnost, javna nabava, koncesije i pružanje usluga, te s posebnim zakonima kojima se uređuju pitanja komunalnog gospodarstva. 

Uredit će se, dodaje, i pitanje značaja komunalnog gospodarstva za život i rad u jedinicama lokalne samouprave te načela na kojima se mora temeljiti komunalno gospodarstvo, pitanja organizacijskih oblika u kojima se obavljaju komunalne djelatnosti i pitanja vezana uz obavljanje tih djelatnosti.

Uređena su i pitanja vezana uz građenje i održavanje komunalne infrastrukture, uključujući i financiranje istog te pitanja vezana uz određivanje razrez i naplatu komunalnog doprinosa i komunalne naknade. 

Vlada je donijela i odluke o osnivanju nekoliko nacionalnih povjerenstava kojima je zadaća briga o hrvatskom zračnom prostoru. U cilju učinkovitog strateškog upravljanja zračnim prostorom osniva se Nacionalno povjerenstvo za upravljanje zračnim prostorom. 

Povjerenstvo za upravljanje sigurnošću u zračnom prometu imat će, pak, zadaću strateškog upravljanja sigurnošću zračnog prometa na teritoriju i u zračnom prostoru RH prema nacionalnim i međunarodnim zahtjevima i standardima, kao i praćenja i koordiniranja provedbe Nacionalnog programa sigurnosti u zračnom prometu. 

Osniva se i Nacionalno povjerenstvo za zaštitu civilnog zračnog prometa radi poduzimanja preventivnih mjera, učinkovitog djelovanja i otklanjanja posljedica uzrokovanih nezakonitim ometanjima civilnog zračnog prometa te poduzimanja drugih mjera u skladu s Nacionalnim programom zaštite civilnog zračnog prometa. 

U cilju pojednostavljenja postupaka i dokumentacije vezano za kretanje zrakoplova, posade, putnika i njihove prtljage, tereta, pošte i zrakoplovnih zaliha, osniva se Nacionalno povjerenstvo za olakšice. Za predsjednika i članove tih povjerenstava, a koji nisu zaposlenici središnjih tijela državne uprave niti dužnosnici, Vlada je utvrdila neto naknadu u iznosu od 150 kuna po sudjelovanju na sjednici povjerenstva.