Dnevne novosti

Plenković i Cerar nisu približili stajališta oko granice

20.12.2017 07:30 ZAGREB, 19. prosinca 2017. (Hina), Hrvatska i Slovenija nisu u utorak u Zagrebu uspjele približiti stajališta o načinu rješavanja graničnog spora, jer Slovenija i dalje arbitražnu odluku smatra obvezujućom za obje države i ustraje na njezinoj provedbi, što Hrvatska ne želi, ali zato Ljubljani nudi pravni okvir za rješavanje tog pitanja.
Slovenski premijer Miro Cerar na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon trosatnih razgovora s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem u Banskim dvorima rekao je da dvije zemlje nisu približile stajališta o rješavanju graničnog spora. "Jedini put za rješavanje graničnog spora je primjena arbitražne odluke", rekao je Cerar.

Naglasio je kako razumije stajalište premijera Plenkovića da ta odluka za Hrvatsku nije obvezujuća, ali se s njome ne može složiti. "Slovenija smatra da je odluka obvezujuća za obje države i da se mora implementirati", rekao je.

"Plenkovića sam još jednom obavijestio o tome da Slovenija jedini put vidi u poštivanju ove odluke", naglasio je Cerar. Hrvatski je premijer naglasio da granica mora biti određena na način da je mogu prihvatiti obje zemlje i oba parlamenta, te stoga smatra da je potrebna neka mjera fleksibilnosti.

"Treba u određenoj mjeri fleksibilizirati stajališta", rekao je Plenković, te naglasio "da u supstanci postoji visok stupanj usuglašenosti o tome kako bi granica trebala izgledati".

Premijer  Plenković kazao je i da je Hrvatska predložila Sloveniji pravni okvir za rješavanje pitanja granice na moru i kopnu.

Ona bi uključivala pet elemenata: kopno, more, režim plovidbe, formiranje mještovitog povjerenstva koje bi se bavilo bitnim aspektima identifikacije i demarkacije granice i potom ratifikaciju u parlamentima. "Želimo da stručnjaci nastave razgovor i da izbjegavamo bilo kakve jednostrane poteze", rekao je hrvatski premijer. Cerar je kazao da je došao u Zagreb jer 29. 12. ističe rok za implementaciju arbitražne odluke.

Naglasio je da Slovenija neće poticati nikakve incidente, ali će početi provoditi arbitražnu odluku u onom dijelu u kojem to može sama.Što se tiče eventualne tužbe Slovenije protiv Hrvatske koju je nedavno najavio slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, Cerar je rekao da je jasno da je nepoštivanje presude povreda europskog i međunarodnog prava.

Ako Hrvatska neće poštivati presudu, o eventualnoj tužbi odlučivat će slovenska vlada, kazao je.Plenković je rekao kako smatra da tužba nije dobar put, te da ona nema niti pravnog temelja.