Dnevne novosti

Sabor: U četvrtak osam točaka, pet se odnosi na HRT

14.12.2017 07:40 TV

ZAGREB, 13. prosinca 2017. (Hina), Hrvatski sabor u četvrtak će, pretposljednjeg radnog dana prije zimske stanke, raspraviti osam točaka, od kojih se pet tiču Hrvatske radiotelevizije (HRT).

Raspravit će izvješća o poslovanju HRT-a u 2014. i 2015. godini, izvješća o radu Programskog vijeća HRT-a za prošlu i pretprošlu godinu, te prijedlog o imenovanju četiri člana Nadzornog odbora HRT-a.HRT je u 2014. ostvario pozitivan financijski rezultat od 34,7 milijuna kuna, prihodi su mu iznosili 1,397 milijarde kuna, a rashodi 1,362 milijarde kuna.

Troškove za plaće smanjio je za 5,2 posto u odnosu na godinu prije, a broj zaposlenih za 286.I godinu kasnije, HRT je ostvario dobit od 18,3 milijuna kuna, na temelju prihoda od 1,397 milijarde kuna i rashoda od 1,381 milijarde kuna. Troškovi plaća u toj su godini smanjeni za 9,9 posto uslijed restrukturiranja i poticanja odlaska u prijevremenu i starosnu mirovinu.

Uz izvješća o radu Programskog vijeća HRT-a, Sabor će raspraviti i o provedbi Programskih načela i obveza HRT-a utvrđenih zakonom i Ugovorom između HRT-a i Vlade. Očekuje ga i očitovanje o prijedlogu Odbora za informiranje da se za članove Nadzornog odbora HRT-a imenuju Mladen Čutura, Morana Paliković Gruden, Maja Martinović i Edvard Kuštek.

NO HRT-a ima pet članova, četiri bira Sabor, petog HRT-ovi zaposlenici. Članovi NO biraju se većinom glasova svih zastupnika, što bi se trebalo dogoditi u petak, kada će Sabor glasovati o svim ranije raspravljenim točkama te tako zaključiti aktualnu sjednicu i jesensku parlamentranu sezonu.