Dnevne novosti

Brže pravosuđe – Pokrenut pilot-projekt "e-komunikacija"

13.12.2017 07:25 BJELOVAR, 12. prosinca 2017. (Hina), Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković u društvu predsjednice Republike Kolinde Grabar – Kitarović, bjelovarskog gradonačelnika Darija Hrebaka i bjelovarsko-bilogorskog župana Damira Bajsa otvorio je u utorak na bjelovarskom Trgovačkom sudu pilot projekt „e-komunikacija“ koji omogućuje elektronsku komunikaciju između sudova i svih ostalih sudionika sudskih postupaka te značajno ubrzava rad sudova i doprinosi bržem, boljem i modernijem pravosuđu te s gradonačelnikom i županom potpisao sporazum o sufinanciranju izgradnje nove pravosudne zgrade u Bjelovaru.

Bjelovarski odvjetnik Dalibor Divić podnio je prvi e-podnesak u Hrvatskoj i to uživo putem video-linka preko internetskih stranica Ministarstva pravosuđa kao demontraciju rada sustava "e-komunikacije".

"Danas svjedočimo važnom koraku za pravosuđe, a to je da 'e-spis' širimo na odvjetnike i javne bilježnike, a to je važno zbog uvođenja spisa bez papira, gdje ćemo papir zamijeniti elektroničkom komunikacijom i tako bitno pridonijeti  ubrzanju i transparentnosti pravosudnih postupaka", naglasio je Bošnjaković.

Dodao je da će "e-komunikacija" iduće godine zaživjeti i na ostalim trgovačkim sudovima u Hrvatskom, a potom i na ostalim sudovima. "Odlučili smo se krenuti na Trgovačkom sudu upravo zbog toga što nam se investitori žale na sporost pravosuđa", pojasnio je ministar.

U okviru realizacije pilot projekta „e-komunikacija“ uspostavlja se elektronska komunikacija između odvjetnika, javnih bilježnika, županijskih državnih odvjetnika i trgovačkih sudova. Ministar je s bjelovarskim gradonačelnikom Darijem Hrebakom i bjelovarsko-bilogorskim županom Damirom Bajsom potpisao sporazum o izgradnji nove zgrade pravosuđa koja će objediniti sve pravosudne institucije u Bjelovaru.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar – Kitarović pozdravila je uvođenje "e-komunikacije" naglasivši značaj digitalizacije procesa u pravosuđu. "Digitalizacija omogućuje da se predmeti rješavanju što brže, ali i da se izbjegne nepotrebna papirologija, poveća transparentnost i vrati povjerenje ulagača u hrvatske sudove.

Vjerujem da će se ne samo smanjenjem broja predmeta, nego i digitalizacijom procesa otkloniti mogućnosti korupcije u pravosuđu te da će na ovaj način sudovanje biti puno transparentnije", istaknula je predsjednica Republike. Čestitala je ministru, županu i gradonačelniku na sporazumu o sufinanciranju izgradnju nove zgrade, nazvavši ga "primjerom decentralizacije kakvog želimo vidjeti".