Dnevne novosti

Povjerenik Mimica: EU je najuspješniji mirovni projekt

08.12.2017 07:15 ZAGREB, 7. prosinca 2017. (Hina), Europska unija je jedinstven i najuspješniji mirovni projekt posljednjih 60 godina, a to je postigla promoviranjem modela ekonomskog napretka i razvoja za sve, izjavio je u četvrtak u Zagrebu  povjerenik Europske komisije za međunarodnu suradnju i razvoj Neven Mimica na međunarodnoj studentskoj konferenciji pod nazivom "Budućnost mira".
Konferenciju je organizirala Visoka škola međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld, a glavni govornik na skupu, Mimica, govorio je o sigurnosti kao temelju razvoja i izgradnje održivog mira.

"Europska unija je jedinstven i najuspješniji mirovni projekt posljednjih 60 godina. To je postigla promoviranjem modela ekonomskog napretka i razvoja za sve", kazao je. Istaknuo je da se održivi mir gradi kroz partnerstvo, poštovanje i međusobno razumijevanje.

Također je iznio podatke koji pokazuju da ekonomski troškovi sukoba uvelike premašuju sredstva koja se koriste za izgradnju mira.

Po njegovim riječima, procjenjuje se da je prošle godine ekonomski trošak sukoba iznosio više od 14 bilijuna dolara, što znači gotovo 2000 dolara po stanovniku Zemlje. "Mi znamo da izgradnja mira može biti 16 puta isplativija od intervencija u sukobima. Unatoč tomu, izdavajamo manje od jedan posto troškova rata na izgradnju mira i s tim povezane aktivnosti".

Mimica je podsjetio da EU troši više od dvije milijarde eura na projekte povezane sa sigurnošću, među kojima reformu sigurnosnog sektora, upravljanje granicama, borbu protiv organiziranog kriminala, protuterorizam  i borbu protiv nasilnog ekstremizma.

"Istodobno, naše šire akcije za osiguravanje održivog razvoja pomažu u rješavanju glavnih uzroka nesigurnosti i sukoba, od pristupa obrazovanju, zdravstvu do pobljšavanju upravljanja, civilnog drušva, mogućnosti zapošljavanja. Naša razvojna suradnja je važna, ako ne i najvažnija za rješavanje dugotrajnih glavnih uzroka sukoba, siromaštva i nestabilnosti", naglasio je.   

 Strategija EU-a iz 2016. za vanjsku i sigurnosnu politiku pruža viziju europskog angažmana u svijetu, priznaje da europska sigurnosti ovisi o globalnoj sigurnosti i promovira zajednički pristup u sprječavaju sukoba i unapređenju regionalne i globalne stabilnosti. Novi konsenzus o razvoju iz lipnja ove godine predstavlja daljnji znak predanosti EU-a ispunjavanju globalnih obećanja i cilja održivog razvoja, rekao je Mimica.

Okupljene na konferenciji pozdravio je prodekan Visoke škole Goran Bandov koji je istaknuo da je "mir najvažniji te da nema prihvatljive alternative miru".

Na temu budućnosti mira iz različitih aspekata među ostlaima su govorili Joško Klisović, dekan Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld, Vesna Škare-Ožbolt, bivša ministrica pravosuđa i akademik Ivo Šlaus.