Dnevne novosti

Krstičević na Konferenciji o sigurnosti informacijskih sustava

07.12.2017 07:10 ZAGREB, 6. prosinca 2017. (Hina), Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević održao je u srijedu na Konferenciji o sigurnosti informacijskih sustava prezentaciju pod nazivom "Izazovi i perspektive domovinske sigurnosti", u kojoj je naglasio da je za izgradnju Sustava domovinske sigurnosti potreban partnerski odnos svih subjekata.
Strategija nacionalne sigurnosti naglašava potrebu razvoja mjera jačanja otpornosti informacijskih i komunikacijskih sustava u kibernetičkom prostoru, kao i smanjivanje negativnih posljedica njihova ugrožavanja ili onesposobljavanja, priopćila je Samostalna služba za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a.

Sukladno strategiji, težište mora biti usmjereno na ključne sustave za normalno funkcioniranje državnih institucija, pohranu, prijenos i razmjenu klasificiranih te osobnih podataka građana, poručuje Krstičević i objašnjava kako Strategija jasno definira četiri nacionalna interesa i devet strateških ciljeva u ostvarivanju politike nacionalne sigurnosti." Jedan od strateških ciljeva je uspostava i razvoj Sustava domovinske sigurnost, a za to nam je potreban partnerski odnos svih subjekata, odnosno partnerstvo za sigurnost.

Domovinska sigurnost je interes svih subjekata države i društva i svakog građanina Hrvatske", rekao je ministar.Najavio je da se tijekom prvog kvartala 2018. godine planira održavanje simulacijske vježbe na scenarij kibernetičkog napada, kojom će se testirati sve sastavnice Sustava domovinske sigurnosti.

"Želimo vidjeti eventualne nedostatke postojeće regulative i uvježbati rad Koordinacije u upravljanju u uvjetima krize", kaže Krstičević. Govoreći o novim sigurnosnim prijetnjama, Krstičević je istaknuo da je za prevenciju kibernetičkih napada nužno paralelno s izgradnjom i unaprjeđenjem informacijsko-komunikacijskih sustava i digitalizacijom usluga, poput e-zdravsta i e-uprave, unaprjeđivati i razvijati sigurnosne mehanizme zaštite.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je kako rizici s kojima se suočava suvremeno društvo zahtijevaju sveobuhvatan pristup i provedbu zadaća iz okvira procesa upravljanja sigurnosnim rizicima koji su od značaja za nacionalnu sigurnost."Svjetski je trend da se na državnoj, odnosno nacionalnoj razini dodatno unaprijede zakonski uvjeti koji će omogućiti sustavan, kontinuiran i sveobuhvatan pristup sigurnosnim izazovima", naglasio je Božinović.

Konferenciji su također nazočili načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov, ravnatelj Zavoda za sigurnost informacijskih sustava Robert Žunac, rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras i dr., a namijenjena je čelnicima i savjetnicima za informacijsku sigurnost državnih tijela, te voditeljima i djelatnicima ustrojstvenih jedinica u državnim tijelima koji se bave informacijskom sigurnošću, odnosno sudjeluju u postupcima planiranja i uspostave informacijskih sustava i upravljanja njihovom sigurnošću.