Dnevne novosti

Ministrica Žalac najavila sveobuhvatnu strategiju razvoja Hrvatske do 2030.

05.12.2017 07:15 ZAGREB, 4. prosinca 2017. (Hina), Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac u ponedjeljak je predstavila budući zakon i strategiju kojima će se po prvi put stvoriti sveobuhvatni pristup države u dugoročnom planiranju razvoja do 2030. godine. 
Hrvatska trenutno ima preko 140 nacionalnih strateških dokumenata te preko 1700 lokalnih i regionalnih strategija, zbog čega je iznimno teško upravljati razvojem, upozorila je ministrica Žalac na međunarodnoj konferenciji "Strateško upravljanje razvojem – pristupi u planiranju strateškog okvira za razdoblje nakon 2020. godine" koja se pod pokroviteljstvom Vlade održava u Zagrebu. 

Vlada je stoga odlučila 2017. u saborsku proceduru uputiti novi Zakon o sustavu strateškog planiranja i upravljanja razvojem Republike Hrvatske koji će biti temelj Nacionalne razvojne strategije RH do 2030. godine, rekla je Žalac.

"Današnjom konferencijom označavamo početak jednog vrlo važnog i značajnog projekta za našu zemlju. Hrvatska u 26 godina svoje samostalnosti i suverenosti nikada nije imala sveobuhvatni pristup razvoju koji je nužan za njegovo dugoročno planiranje", naglasila je ministrica. 

Predloženi zakon prvi je pravni okvir za srednjoročno i dugoročno planiranje i praćenje učinaka razvojnih politika, a njime će se uvesti alat za koherentno planiranje na svim razinama vlasti za donošenje političkih odluka utemeljenih na konkretnim pokazateljima, rekla je Žalac. 

Zakonom se propisuje postupak izrade Nacionalne razvojne strategije za razdoblje nakon 2020. godine, a s njom se želi ograničiti broj dokumenata strateškog planiranja i definirati jasna načela za njihovu izradu, provedbu, praćenje provedbe, izvještavanje i vrednovanja učinaka. Propisat će se i jasna podjela nadležnosti između tijela uključenih u proces strateškog planiranja, te će se uspostaviti informatički sustav za upravljanje razvojem, pojasnila je Žalac. 

Naglasila je kako će se proces izgradnje Strategije odvijati kroz nekoliko etapa, od procesa određivanja vizije Hrvatske do 2030., analize stanja i razvojnih scenarija, do razrade strateških ciljeva i instrumenata provedbe. U njezinoj izradi se očekuje "angažman svih društvenih i upravljačkih razina u Hrvatskoj", a svoje prijedloge mogu dati i građani preko internetske stranice hrvatska2030.hr.

Planirano trajanje izrade Strategije je do kraja 2019., a dotad će se održati velik broj predavanja, radionica i tematskih konferencija na tu temu. Na konferenciji održanoj u zagrebačkom Sheratonu o svojim iskustvima planiranja razvoja govorili su predstavnici iz Finske, Velike Britanije, Italije, Španjolske i Malte, a na njoj sudjeluju i predstavnici Svjetske banke i Europske komisije.