Dnevne novosti

Čelnik UNIDO-a: Jačati ulogu žena u industrijama radi suzbijanja siromaštva

28.11.2017 07:05 BEČ, 28. studenoga 2017. (Hina/Reuters), Za ispunjenje globalnog cilja suzbijanja siromaštva do 2030., žene bi trebale dobiti veću ulogu u industrijama siromašnijih zemalja, izjavio je u ponedjeljak čelnik UN-ove agencije za industrijski razvoj (UNIDO) Li Yong.

Nakon što je odabran za drugi mandat na toj funkciji, Li Yong je kazao kako će tijekom sljedeće četiri godine jačanje uloge žena biti prioritet UNIDO-a (UN Industrial Development Agency), agencije koja nadgleda oko 860 projekata usmjerenih na poticanje gospodarskog rasta i suzbijanje siromaštva.

Podaci pokazuju da je u radnu snagu aktivno uključena tek polovica ženske svjetske populacije, u usporedbi sa 75 posto muške populacije; da se žene rjeđe nalaze na vodećim pozicijama, te da u prosjeku zarađuju 60 do 75 posto manje nego muškarci.

Studije, međutim, opetovano ukazuju na to da veći broj zaposlenih žena pridonosi ubrzanju gospodarskog rasta, kao i to da žene ulažu veći dio svojih prihoda u obitelj kako bi pružajući djeci bolje obrazovanje pridonijele izlasku iz siromaštva.

"Moramo u svojim projektima gledati kako pomoći jačanju uloge žena i stvaranju radnih mjesta" kazao je Li u razgovoru za agenciju Reuters na 17. Općoj konferenciji UNIDO-a, koja se održava u Beču od 27. studenoga do 1. prosinca.

"Mnogi su projekti, poput onih u agroindustriji, vezani uz jačanje pozicije žena, a dio je naših evaluacija razmotriti konkretne mjere koje tome pridonose", dodao je Li, bivši kineski doministar financija koji je tijekom svojeg prvog mandata na čelu UNIDO-a uspio reetablirati tu agenciju kao ključnu organizaciju unutar sustava UN-a, s misijom poticanja industrije kao generatora radnih mjesta, jačanja prosperiteta i suzbijanja siromaštva.