Dnevne novosti

Pistoriusu udvostručena kazna

24.11.2017 07:10 PRETORIA, 24. studenoga 2017. (Hina/dpa), Južnoafrički prizivni sud u petak je više nego udvostručio kaznu bivšem paraolimpijcu Oscaru Pistoriusu za ubojstvo njegove djevojke i on će u zatvoru umjesto šest godina provesti 13 godina i pet mjeseci.

Prizivni sud potvrdio je prvostupanjsku presudu za ubojstvu, ali je kaznu povisio na 13 godina i pet mjeseci, objavio je sudac Willie Seriti.Pistorius, koji nije bio nazočan izricanju presude, trebao je biti osuđen na 15 godina zatvora, ali mu je sud uzeo u obzir vrijeme koje je već proveo u zatvoru, rekao je Seriti.Minimalna zatvorska kazna za ubojstvo u Južnoafričkoj Republici iznosi 15 godina.

Pistorius je na Valentinovo 2013. ubio svoju djevojku Reevu Steenkamp. Tvrdio je da ju je zamijenio za provalnika.Ovo je drugi put da se tužiteljstvo žalilo na Pistoriusovu kaznu, i drugi puta uspješno. Nakon suđenja, koje je okupiralo pažnju južnoafričkih i svjetskih medija, Pistorius je prvotno proglašen krivim za ubojstvo iz nehata i osuđen na pet godina zatvora. Nakon prve žalbe, presuda mu je prekvalificirana u ubojstvo, a kazna povišena na šest godina.

Prije nego što je postao ubojica, Oscar Pistorius, kojem su noge kao djetetu zbog urođene mane amputirane ispod koljena, bio svjetski priznati sportaš i višestruki paraolimpijski pobjednik.