Dnevne novosti

General Pavel: NATO želi stabilnost na zapadnom Balkanu, uvjeti za članstvo BiH ostaju isti

15.11.2017 07:05 SARAJEVO, 14. studenoga 2017. (Hina), Predsjednik Vojnog odbora NATO-a general Petr Pavel kazao je u utorak u Sarajevu kako oružane snage Bosne i Hercegovine profesionalno ispunjavaju svoje zadaće i pokazuju kako mogu biti dobar partner Alijanse, ali je istodobno upozorio kako daljnji koraci koji bi vodili ka punopravnom članstvu BiH u NATO-u ovise i o ispunjavanju političkih kriterija.
Češki general, koji je na čelu navišeg vojnog tijela NATO-a, predvodio je izaslanstvo čiji su se članovi u Sarajevu sastali s ministricom obrane BiH Marinom Pendeš i načelnikom Zajedničkog stožera oružanih snaga BiH generalom Antom Jelečom. Razgovarali su o stanju u oružnim snagama BiH, ali i o uknjižbi nepokretne vojne imovine na Ministarstvo obrane BiH, što je preduvjet za akviranje Akcijskog plana za članstvo (MAP) u Alijansi.

Članice NATO-a su na summitu u Tallinu još 2010. godine donijeli odluku o aktiviranju MAP-a, pod uvjetom da država BiH odnosno njeno Ministarstvo obrane postanu službenim vlasnicima imovine potrebne za djelovanje oružanih snaga. Taj uvjet do danas nije ispunjen i to zbog protivljenja vlasti Republike Srpske koje inzistiraju da sva nepokretna imovina bivše SR BiH postane vlasništvo entiteta koje bi oni "posuđivali" vojsci.

General Pavel potvrdio je u utorak kako je uknjižba perspektivne imovine postavljeni politički uvjet koji ostaje na snazi."Odluka o aktivaciji MAP-a nije na vojnoj nego na političkoj strukturi NATO-a. Mi možemo dati preporuke, a naša preporuka u odnosu na interoperabilnost oružanih snaga i obavljanje njenih zadaća će biti pozitivna", kazao je čelnik Vojnog odbora NATO-a.

Dodao je kako NATO ostaje u potpunosti posvećen stabilnosti i sigurnosti zapadnog Balkana kao području od strateškog interesa čiji lideri trebaju pokazati opredijeljenost za dijalog i pomirenje. Oružane snage BiH prijavile su 63 lokacije kao perspektivne, odnosno procijenile su kako će im trebati toliko vojarni, vježbališta i skladišta za redovito funkcioniranje.

Ministrica obrane Marina Pendeš kazala je kako je do danas provedena uknjižba 30 takvih objekata, no svi oni su na teritoriju Federacije BiH.U tijeku je proces uknjižbe još sedam vojnih objekata, uključujući i neke na teritoriju RS, no oni su sada predmet sudskih sporova koje su pokrenule vlasti u Banjoj Luci. Iako svi objekti nisu uknjiženi, niti je izvjesno kada bi se to moglo dogoditi, ministrica Pendeš drži kako bi i polovičan rezultat mogao biti dovoljan za aktiviranje MAP-a.

Pendeš također drži kako odluka parlamenta RS kojom je donesena deklaracija o vojnoj neutralnosti tog entiteta neće zaustaviti približavanje BiH NATO-u jer postoje odluke državnih tijela vlasti koje taj proces podupiru.

"Postoje odluke Predsjedništva BiH o članstvu u NATO-u i Zakon o obrani, a mi trebamo poduzeti sve kako bismo parntere u NATO-u uvjerili da ispunjavamo svoje obveze", kazala je ministrica obrane BiH.