Dnevne novosti

Ministar Pavić: Mirovine su stabilne, isplata neupitna

09.11.2017 07:30 ZAGREB, 8. studenoga 2017. (Hina), Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić poručio je u srijedu s aktualnog prijepodneva kako su hrvatske mirovine stabilne, a isplata neupitna, te najavio kako Vlada do konca mandata želi donijeti zakon o nacionalnoj mirovini.

Mirovne su stabilne, isplata je neupitna i svatko tko tvrdi drugačije je neodgovoran prema građanima i javnosti, rekao je Pavić u Hrvatskom saboru gdje se, odgovarajući Kažimiru Vardi (SMSH) što Vlada misli učiniti da poboljša stanje starijih građana i umirovljenika, osvrnuo i na "insinuacije" oko stabilnosti mirovina. Pavić je naglasio da mirovinski fondovi imaju preko 88 milijardi kuna imovine, od čega su 71 posto u državnim obveznicama, 15 posto u inozemnim, a "samo" 17 posto u dionicama.

Održivost sustava je neupitna, a radimo na tome da maksimalno povećamo adekvatnost mirovina, rekao je Pavić zastupniku Vardi, navodeći kako je status umirovljenika i starijih građana u fokusu njegova ministarstva. Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak odlučno poručuje da nije "pod nikakvim pritiskom" za nabavu bilo kakve opreme. 

Moramo uvesti naše škole u 21. stoljeće, a to između ostalog znači da kod učenika moramo razvijati i digitalne kompetencije koje ne možemo razvijati korištenjem isključivo olovke i papira, moramo nabaviti opremu, odgovorila je Divjak SDP-ovoj Sabini Glasovac koja ju je pitala je li kao ministrica pod pritiskom da mora inzistirati na nabavama informatičke opreme, konkretno računala. 

Divjak ističe da je u ovogodišnjem rebalansu državnog proračuna osigurano 10 milijuna kuna koje će se rasporediti na prvih 180 škola koje uopće nemaju opremu i gdje nije nabavljana u posljednjih pet godina. Škole će dobiti sredstva, otprilike 60.000 kuna po školi da nabave prijenosna računala, rekla je ministrica. 

Glasovac je svoje pitanje iskoristila i kako bi prozvala ministricu regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijelu Žalac “da čak nije u stanju niti provesti javnu nabavu nego je falsificira". Moj je dojam da u Vladi jedino cvijeta zapošljavanje u ministarstvima i javna nabava, istaknula je SDP-ova zastupnica.