Dnevne novosti

Žalac: Usvojit ćemo sve kvalitetne prijedloge vezane uz regionalni razvoj i otoke

06.11.2017 07:20 RIJEKA, 3. studenoga 2017. (Hina), Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac u petak je u Rijeci održala radni sastanak s primorsko-goranskim županom te gradonačelnicima i načelnicima općina u toj županiji, a vezano za nezadovoljstvo važećim zakonima o regionalnom razvoju i otocima najavila je kako će svi kvalitetni prijedlozi biti usvojeni kod zakonskih izmjena. 
Ministrica Žalac je u izjavi prije početka sastanka zatvorenog za javnost kazala da će se na sastanku govoriti o zakonskoj regulativi koju ministarstvo izrađuje, problematici otoka, EU fondova i ostalim temama. Navela je da je Primorsko-goranska županija povukla ove godine 1,5 milijardi kuna vrijednosti investicija iz programa konkurentnosti i kohezije, da je na području županije 135 projekata u provedbi, od kojih 83 u Rijeci. U tom smislu, izrazila je uvjerenje da će ova županija i Rijeka biti visoko na ljestvici uspješnosti u povlačenju novaca iz EU fondova na kraju ove godine. 

Na pitanje kako komentira iskazano nezadovoljstvo zakonskom regulativom vezanom uz regionalni razvoj i otoke, ministrica je odgovorila kako će se regulativa mijenjati. "Izmjene zakona o regionalnom razvoju će sljedeći tjedan ili tjedan nakon toga biti na prvom čitanju na sjednici Vlade i očekujem da će se kroz dva čitanja usvojiti svi kvalitetni prijedlozi, ali i odbaciti oni koji nisu na mjestu“, rekla je Žalac.  

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina kazao je kako je njemu kao regionalnom te lokalnim čelnicima u županiji ministrica došla pojasniti novi Zakon o regionalnom razvoju i srodne sektorske zakone, poput zakona o brdsko planinskim područjima i o otocima. Za nezadovoljstvo tim zakonima rekao je kako su gradonačelnicima i načelnicima smanjeni proračuni, dok onaj županijski stagnira.

"To ne možemo nadoknaditi, a ujedno po indeksu razvijenosti ispadamo iz projekata koje kandidiramo", rekao je. Upitan  očekuje li da ministrica uvaži prijedloge, Komadina je rekao kako ona mora reagirati na primjedbe. "Ova županija i Istarska su one koje vuku razvoj i iznad su državnog prosjeka razvijenosti te ostvaruju više projekata i programa, za što im treba i više novca. Očekujemo novu indeksaciju razvijenosti koja će biti realnija od postojeće“, istaknuo je Komadina.