Dnevne novosti

Gradska skupština: Sporazum Zagreba i Zagrebačke županije o pripremi projekta "Centar za gospodarenja otpadom Zagreb"

31.10.2017 07:15 ZAGREB, 30. listopada 2017. (Hina), Zagrebačka Gradska skupština na sjednici u ponedjeljak je većinom glasova donijela odluku o sklapanju Sporazuma o suradnji na pripremi projekta "Centar za gospodarenja otpadom Zagreb", uz protivljenje oporbe koja smatra spornim da se Sporazum, kojim se određuje da će zbrinjavanje otpada za Zagreb i Zagrebačku županiju biti na lokaciji grada Zagreba, sklapa prije donošenja  plana gospodarenja otpadom u gradu Zagrebu.

Prijedlog zaključka zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića o sklapanju Sporazuma o suradnji na pripremi projekta "Centar za gospodarenja otpadom Zagreb" prihvaćen je s 24 glasa za, 20 gradskih zastupnika je bilo protiv ja jedan suzdržan. Sporazumom o suradnji na pripremi projekta "Centar za gospodarenje otpadom Zagreb" Grad Zagreb, Zagrebačka županija i trgovačko društvo Zagrebački centar za gospodarenje otpadom d.o.o. reguliraju međusobna prava i obveze u pripremi izrade studijsko-projektne dokumentacije za sufinanciranje sredstvima EU.

Vrijednost dokumentacije je 25 milijuna kuna, a 85 posto troškova njezine izrade osigurat će se iz europskog fonda, za čije povlačenje nije uvjet donošenje plana gospodarenja otpadom Grada Zagreba, navodi se u zaključku.

Mikulić: Ovo će ubrzati rješenje gorućeg problema otpada

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić (HDZ) novinarima je u stanci skupštinske sjednice koju je zatražio njegov Klub prije glasovanja, rekao da HDZ podržava prijedlog o sporazumu između Grada Zagreba i Zagrebačke županije. "Opće je poznato da je gorući problem u gradu Zagrebu rješavanje pitanja otpada. Ovo shvaćamo kao jedan korak koji će ubrzati taj postojeći problem da ga što brže riješimo", istaknuo je Mikulić i dodao da mu je žao da Grad Zagreb još  nema plana gospodarenja otpadom.

Rekao je da je HDZ iz Gradske uprave dobio garancije da će u svim fazama projekta sudjelovati predstavnici gradskih zastupnika te da će svakih mjesec dana dobivati izvješća o fazama kako projekt napreduje, a što se nije moglo vidjeti u ovom prijedlogu zaključka o sporazumu.Smatra logičnim zajednički centar sa Zagrebačkom županijom u Zagrebu, budući da grad proizvede 79 posto ukupnog otpada s ta dva područja. Najavio da je za 20. studenoga sazvana tematska sjednica Gradske skupštine na temu otpada u Zagrebu. 

Matić: Stanovnici Resnika su svjesni da CGO mora negdje biti 

Gradski zastupnik Zelene liste Nenad Matić rekao je da Grad Zagreb treba preuzeti odgovornost za svoj otpad, a ovo su "koraci prema tome". "Oni koji vode brigu o stanovnicima Resnika moraju pogledati rezultate izbora u Resniku, pa će vidjeti tko je tamo osvojio većinu i tko tamo ima predsjednika Mjesnog odbora - stranke vladajuće koalicije i u gradu Zagrebu, a ne oni.

Znači i stanovnici Resnika su svjesni da CGO mora negdje biti, a da moramo procese raditi paralelno da bi dobili sredstva iz EU", istaknuo je Matić.  

Tomašević: Sporazumom se zapravo prejudicira Plan

Gradski zastupnik Tomislav Tomašević (Zagreb je naš!) istaknuo je da se problem otpada u Zagrebu ne rješava 15 godina i da je stoga potpuno licemjerno sada govoriti da oporba, koja smatra da prvo treba donijeti plan gospodarenja otpadom, usporava taj proces. Pritom je naveo da je Zagreb najgori glavni grad u EU kad je riječ o postotku odvojenog prikupljanja otpada pa godišnje baci sirovina u vrijednosti jedne sljemenske žičare,  umjesto da ih proda na burzi otpada. 

I sada, kad za nekoliko mjeseci konačno slijedi usvajanje plana gospodarenja otpadom, ovim sporazumom se taj plan prejudicira jer se već njime definira da ćemo graditi centar za gospodarenje otpadom zajedno sa Zagrebačkom županijom i da će on biti na teritoriju grada Zagreba, rekao je Tomašević.

"Sporan je taj zajednički centar, a ono što je posebice sporno je da se lokacija, koja nigdje nije definirana da će biti u gradu Zagrebu, definira ovim sporazumom. Nama se čini da je to itekako preuranjeno, da ne možemo ići zidati kuću od krova," istaknuo je Tomašević.

Mrak-Taritaš: Odlukom o Sporazumu se brza

Gradska zastupnica Anka Mrak-Taritaš (Građansko-liberalni savez) istaknula je da odlukom o Sporazumu grad Zagreb brza."Riječ je o sporazumu da će zbrinjavanje otpada za Zagreb i Zagrebačku županiju biti na lokaciji grada Zagreba", rekla je novinarima Mrak-Taritaš. "Inzistiramo je da imamo plan gospodarenja otpadom, iza plana gospodarenja otpadom nema razloga da se ne usvoji i prostorni plan grada Zagreba, budući da amandmane koje smo dali su na Ministarstvu usvojeni i iz proceduralnih razloga nisu na ovoj Skupštini, i tek onda da vidimo što i kako dalje. Ovo se brza," rekla je i napomenula da se problem otpada ne rješava od 2000. godine.