Dnevne novosti

Uz 20. godišnjicu Ottawske konvencije: Protupješačke mine globalni su problem

18.10.2017 07:35 ZAGREB, 17. listopada 2017. (Hina), Međunarodna konferencija u povodu 20. godišnjice Konvencije o zabrani protupješačkih mina, poznatije kao Ottawska konvencija, otvorena je u utorak u Zagrebu pri čemu je istaknuto da su protupješačke mine globalni problem čije rješavanje zahtjeva suradnju i zajedničke napore svih zemalja jer od mina svakog mjeseca u svijetu pogine oko dvije tisuće ljudi, među kojima su najčešće djeca.

Ta konvencija za potpis je bila otvorena u Ottawi 2. prosinca 1997., a Hrvatska je među prvim državama koja ju je ratificirala 20. svibnja 1998. Ottawsku konvenciju dosad je ratificiralo 162 zemalja svijeta.

Ottawska konvencija je multilateralni okvir za zabranu korištenja protupješačkih mina i ujedno obvezuje države potpisnice na razminiranje minskih sumnjivih površina. Obvezuje ih i na uništenje svih zaliha protupješačkih mina, na kontinuiranu edukaciju i informiranje stanovništva o minskoj opasnosti te na pružanje sustavne i primjerene pomoći osobama stradalima od mina.

Veleposlanik Kanade u Hrvatskoj Daniel Maksymiuk rekao je da je Ottawska konvencija važno postignuće i primjer što vlade, građani i zajednice mogu postići radeći na zajedničkom cilju."Ona je model kako odgovoriti globalnim izazovima koje ne možemo sami riješiti", dodao je te istaknuo važnost izgradnje povjerenja između nacionalnih, vojnih i sigurnosnih vlasti.

U 20 godina uništeno 51 milijun mina

Zajednički cilj nam je svijet bez mina do 2025., poručio je veleposlanik Njemačke u Hrvatskoj Thomas E. Schultze. Pozvao je države koje to još nisu učinile da ratificiraju Konvenciju te da se udvostruče napori kako bi se uništile zalihe mina i očistila područja zagađena minama.

Nakon 20 godina od Ottawske konvencije 51 milijun protupješačkih mina je uništeno, globalne zalihe uvelike su smanjene, a trgovina i proizvodnja su praktički zastavljene, istaknuo je Schultze.

Državna tajnica Ministarstva unutarnjih poslova Terezija Gras naglasila je da je Hrvatska, u skladu s odredbama Konvencije, uništila sve zalihe protupješačkih mina prije isteka propisanog roka i da je izuzetno aktivna u provedbi Konvencije od samih početaka. Hrvatska se time, ocijenila je, postavila kao država iznimno uspješna i proaktivna u primjeni svih važnih aspekata Konvencije.

Veleposlanik i direktor RACVIAC-a, Središta za sigurnosnu suradnju, Haydar Berk istaknuo je da svake 22 minute jedna osoba pogine ili bude ranjena od mina odnosno da svaki mjesec zbog mina oko 2.000 ljudi izgubi život, kao i da su najčešće žrtve nevini civili odnosno djeca. Poseban gost konferencije bivši je ministar vanjskih poslova Kanade i jedna od najzaslužnijih osoba za nastanak Ottawske konvencije Lloyd Axworthy koji je za svoju predanost humanitarnim nastojanjima 1997. bio nominiran za Nobelovu nagradu za mir.

On je govorio o svom viđenju Ottawske konvencije, trendovima u implementaciji te planovima za budućnost.Konferenciju su organizirali Ured za razminiranje, RACVIAC - Središte za sigurnosnu suradnju te Veleposlanstvo Kanade u Hrvatskoj. Nakon teorijskog dijela, sudionici  konferencije će u srijedu posjetiti radilište razminiranja u okolici Sunje.