Dnevne novosti

Potpisan ugovor o bespovratnim EU sredstvima za modernizaciju meteorološke motriteljske mreže

11.10.2017 07:22 ZAGREB, 10. listopada 2017. (Hina), U Ministarstvu zaštite okoliša i energetike u utorak je potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih EU sredstava za "Projekt modernizacije meteorološke motriteljske mreže u RH" – METMONIC, ukupno vrijedan 343,9 milijuna kuna, od čega je iz EU fondova u okviru Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija" osigurano 85 posto sufinanciranja troškova.
Ugovor su potpisali ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš i ravnateljica Državnog hidrometeorološkog zavoda Nataša Strelec Mahović, priopćilo je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.

Korisnik projekta je Državni hidrometeorološki zavod, a svrha mu je unaprjeđenje i modernizacija sustava upravljanja i mjerenja meteoroloških podataka kako bi se postigla učinkovita kontrola i praćenje atmosferskih, oceanskih i kopnenih bitnih klimatskih varijabli prema preporukama Svjetske meteorološke organizacije i Okvirne konvencije UN-a o promjeni klime.

Cilj je modernizacija meteorološke mreže, što će osigurati da sto posto teritorija Hrvatske bude pokriveno redovitim praćenjem i procjenom utjecaja klimatskih promjena, što će omogućiti bolje razumijevanje klimatskih promjena i pomoći u formulaciji odgovarajućih politika i mjera.

Provedba projekta rezultirat će modernizacijom postojeće motriteljske mreže što uključuje instalaciju novih postaja: 34 glavnih postaja, 139 klimatoloških postaja, 264 kišomjernih postaja, šest meteoroloških radara, dvije visinske postaje te pet meteorološko-oceanografskih plutača, kaže se u priopćenju.