Dnevne novosti

"Ukleta" odvjetnica za ljudska prava među dobitnicima 'alternativnog Nobela'

27.09.2017 07:05 STOCKHOLM, 26. rujna 2017. (Hina/Reuters) - Yetnebersh Nigussie imala je samo pet godina kad joj se svijet zacrnio. Nakon što je kao djevojčica oboljela od neke groznice, nikakva količina "svete vode" ili bilo koja druga vrste tradicionalne medicine u Etiopiji, nije joj mogla pomoći. 
Nigussie je izgubila vid i prihvaćenost u društvu.  Što se tiče njezina sela djevojčica je bila "ukleta", nije se moglo računati da će donijeti miraz i više nije imala nikakvu vrijednost. Otac ju je brzo napustio. Ali ona nije puna gorčine.

"Mojoj obitelji to nije bilo lako prihvatiti. Slijepi se smatraju nevrijednima u društvu. Misli se da je to posljedica prokletstva", kaže Nigussie, koja misli da je oslijepila zbog meningitisa.  "Mojoj mami su govorili da je bolje da umrem", rekla je u razgovoru za Reuters.

Umjesto toga, Nigussie je završila u katoličkoj školi za djevojčice s invaliditetom u Adis Ababi.Ondje joj se promijenio život. "Imala sam sreće što sam se obrazovala. Obrazovanje je bila prekretnica koja ja moju sljepoću pretvorila u priliku", kazala je. Danas joj je 35 godina i odvjetnica je za ljudska prava. U utorak je proglašena jednom od dobitnica nagrade Right Livelihood Award, poznate kao švedske alternative Nobelovoj nagradi. 

"Počela sam svoju borbu tako što sam ljudima dokazivala da mogu doprinijeti, da samo jednu stvar ne mogu, ali 99 drugih mogu", rekla je Nigussie, samo jedna od triju studentica prava na sveučilištu u Adis Abebi u generaciji 2002.

Ni sama ne zna koliko je vremena provela prevodeći audio zapise svojih udžbenika na Brailleovo pismo. "Ponekad su mi prsti oticali jer sam pisala 300, 400 stranica knjige". Danas je savjetnica u udruzi Light for the World, koja promiče prava invalida u zemljama u razvoju. 

"Želim biti u svijetu u kojem nitko neće biti diskriminiran zbog svojeg hendikepa", rekla je uoči dodjele nagrada u Stockholmu. Drugo dvoje dobitnika su istraživačka novinarka Kadija Ismajilova, za razotkrivanje korupcije u Azerbajdžanu, i indijski aktivist za ljudska prava Colin Gonsalves.

Njih će troje podijeliti tri milijuna švedskih kruna (2,35 milijuna kuna). Nagrada Right Livelihood (Ispravno življenje) ustanovljena je 1980. kako bi se nagradili i podržali oni koji "nude vizionarska rješenja korijenskim uzrocima globalnih problema".