Dnevne novosti

Sabor u petak o zaštiti Sredozemnog mora od onečišćenja

22.09.2017 07:40 OTPAD

ZAGREB, 21. rujna 2017. (Hina), Hrvatski sabor u petak će raspravljati o Vladinu prijedlogu da se potvrdi Protokol o zaštiti Sredozemnog mora od onečišćenja koje proizlazi iz istraživanja i iskorištavanja epikontinentalnog pojasa, morskog dna i morskog podzemlja.

Potvrđivanje Protokola od interesa je za Hrvatsku, imajući u vidu postojeću eksploataciju ugljikovodika iz podmorja sjevernog Jadrana. Trenutno na sjevernom dijelu Jadrana, Hrvatska ima 18 plinskih eksploatacijskih platformi i jednu kompresorsku platformu na koje je spojena 51 eksploatacijska bušotina unutar tri eksploatacijska polja ugljikovodika, iz kojih se godišnje u prosjeku dobije oko 1,2 milijarde metara kubnih plina.

U prošlosti je na cijelom hrvatskom dijelu Jadranskog mora izgrađeno 128 istražnih i 51 eksploatacijska bušotina. Primjenom Protokola osigurava se poduzimanje svih preventivnih mjera radi sprječavanja onečišćenja mora s odobalnih postrojenja, planiranje mjera zaštite od onečišćenja i iznenadnih događaja te suradnja mediteranskih država u tim aktivnostima.

Sabor će, prema tjednom planu rada, raspraviti i konačan prijedlog izmjena Kaznenog zakona, a trebao bi i glasovati o raspravljenim aktima. Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) odlučivat će o početku mirovanja zastupničkog mandata Jasena Mesića i početku obnašanja zastupničke dužnosti Tomislava Sokola.  

Mesić (HDZ), koji odlazi za veleposlanika u Rim, zatražio je zamrzavanje svog zastupničkog mandata, u saborskim klupama zamijenit će ga sadašnji pomoćnik ministrice znanosti Sokol.