Dnevne novosti

Europski predsjednici za bolju integraciju migranata u borbi protiv radikalizacije

18.09.2017 07:10 VALLETTA, 15. rujna 2017. (Hina), Europski predsjednici suglasili su se u petak u Malti da je integracija migranata u europska društva ključna kako se ne bi okretali radikalizmu i terorizmu koji siju strah diljem Europe.
Deseci ljudi poginuli su u posljednjih dvije godine u terorističkim napadima u nizu europskih gradova koje su izveli 'domaći' islamistički teroristi ili oni koji su stigli u migrantskom valu 2015. "Moramo se pitati gdje smo zakazali, što to te mlade ljude tjera da izaberu smrt umjesto života", upitala se Marie-Louise Colerio Preca, malteška predsjednica i domaćica skupa tzv. skupine Arrailos.

Trinaest predsjednika članica EU-a bez izvršnih ovlasti razgovarali su u Valetti o sigurnosti u euromediteranskoj regiji, uključujući problem migracija iz Afrike i s Bliskog istoka. Šefica hrvatske države Kolinda Grabar-Kitarović smatra da europska društva moraju biti osobito uključiva za pripadnike islamskih zajednica i raditi na deradikalizaciji boraca koji se vraćaju iz Sirije i Iraka.

"Ne možemo samo pretpostaviti da će prihvatiti naše vrijednosti demokracije i slobode, a kada se radi o ženama moraju naučiti vrijednost samopoštovanja", rekla je. Predsjednici se slažu i da se korijeni migracija trebaju rješavati u Africi, uključujući Libiju odakle dolazi najviše migranata u Europu. Iako se broj dolazaka migranata u Italiju ovoga ljeta smanjio za više od 50 posto, Libija i dalje ostaje glavna točka iz koje krijumčari preko Sredozemlja prevoze migrante iz siromašnih zemalja subsaharske Afrike.

Prijepori oko migrantskih kvota unutar EU-a pokazali su se i na neformalnom skupu u Valetti, kada je njemački predsjednik ponovno pozvao na solidarnost prema Grčkoj i Italiji, a mađarski na "manje migranata, a više sigurnosti". "Grčka i Italija ne mogu same nositi teret priljeva izbjeglica i potrebna im je naša pomoć", rekao je Frank-Walter Steinmeier. "Ostale članice moraju biti solidarne", dodao je.

Mađarska je među zemljama koje odbijaju provesti kvote kojima se po Unji želi ravnomjerno preseliti 120.000 tražitelja azila iz Italije i Grčke. Mađarska i Slovačka shemu su dale na Europski sud pravde, no on njihove argumente početkom mjeseca nije prihvatio. "Prihvaćanje migranata je nacionalna stvar i Mađarsku se ne može prisiliti da provede presudu", rekao je Janos Ader.

"Iako neke zemlje migracijama rješavaju svoje demografske probleme, Mađarska je izabrala drugačiji put", dodao je Ader aludirajući na Njemačku koja se suočava sa starenjem stanovništva. Na 13. godišnjem sastanku skupine Arrailos sudjelovali su predsjednici Malte, Austrije, Bugarske, Estonije, Njemačke, Grčke, Mađarske, Italije, Latvije, Poljske, Portugala, Slovenije i Hrvatske.

Ime je dobila po portugalskom gradiću Arrailosu u kojem je tadašnji portugalski predsjednik Jorge Sampaio 2003. okupio predsjednike Finske, Njemačke i budućih članica EU-a Mađarske, Latvije i Poljske kako bi razgovarali o posljedicama proširenja Unije 2004. i planovima za donošenje europskog ustava.