Dnevne novosti

Povjerenik UN-a za ljudska prava: Mijanmar "udžbenik etničkog čišćenja"

12.09.2017 07:05 ŽENEVA, 11. rujna 2017. (Hina/dpa), Smrtonosna sigurnosna operacija u mijanmarskoj pokrajini Rakhineu očito je planirana da iz zemlje ukloni muslimansku manjinu Rohindža, rekao je visoki povjerenik UN-a za ljudska prava Zeid Raad al Hussein u ponedjeljak.

"Sadašnje stanje ne može se još utvrditi u potpunosti, no situacija sliči na primjer iz udžbenika etničkog čišćenja", rekao je na vijeću UN-a za ljudska prava u Ženevi. Povjerenik za ljudska prava rekao je da je zaprepašten time da je Mjanmar navodno počeo polagati mine duž granice s Bangladešom, te da je izbjeglicama jedino dopušteno vratiti se ako daju dokaz o nacionalnosti, premda su mnogi Rohindže bez državljanstva.

"Ta mjera podsjeća na ciničan trik da se prisilno premjesti veliki broj ljudi bez mogućnosti povratka", rekao je Zeid. Oko 270.000 muslimana Rohindža pobjeglo je iz Mjanmara u susjedni Bangladeš nakon napada militanata Rohindža na 30 policijskih postaja potkraj srpnja koji je izazvao masivan odgovor vlade.

"Primili smo mnoga izvješća i satelitskih snimaka o tome  kako sigurnosne snage i lokalna milicija spaljuju sela Rohindža te izvješća o izvansudskim ubojstvima, uključujući i ubijanje civila u bijegu", rekao je Zeid. Čak i prije sadašnjeg gušenja otpora, vlasti su provodile nasilje protiv Rohindža koje se može kategorizirati kao zločini protiv čovječnosti bude li se sudski procesuiralo, dodao je.

"Pozivam vladu da zaustavi trenutnu okrutnu vojnu operaciju" i prestane diskriminirati Rohindže, rekao je Zeid. U nedjelju je militantna skupina Vojska za spas Rohindža Arakana (ARSA) proglasila jednomjesečno primirje protiv mijanmarskih snaga, no njihov apel odbila je mjanmarska vlada. "Ne pregovaramo s teroristima", napisao je na Twitteru Zaw Htay, predstojnik ureda državnog savjetnika.