Dnevne novosti

U Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa želi 37 kandidata

11.09.2017 07:20 ZAGREB, 8. rujna 2017. (Hina), Ukupno 37 kandidata prijavilo se na javni poziv za izbor predsjednika i članova Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, doznaje se u petak u saborskom Odboru za izbor, imenovanja i upravne poslove koje je u kolovozu raspisalo poziv.
Stručne službe Odbora obradit će pristigle kandidature i poslati ih članovima Odbora, nakon čega slijedi dogovor o utvrđivanju zajedničke liste kandidata koji udovoljavaju uvjetima i njena objava na mrežnim stranicama Hrvatskog sabora. Kad se to dogodi, teče rok od 15 dana u kojemu Odbor treba 'ispitati' kandidate.

Tko se sve prijavio, te jesu li među kandidatima i članovi aktualnog Povjerenstva kojemu mandat istječe u veljači iduće godine, iz Odbora nisu naveli. Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa je stalno, neovisno i samostalno državno tijelo koje ima predsjednika i četiri člana čiji mandati traju pet godina i mogu biti birani najviše dva puta.

Formalni uvjeti za izbor u to tijelo su hrvatsko državljanstvo i prebivalište u Hrvatskoj, visoka stručna sprema, s tim da predsjednik Povjerenstva mora biti pravnik s položenim pravosudnim ispitom, najmanje osam godina radnog iskustva u struci i istaknuti rezultati rada, neosuđivanost za kaznena djela.

Uvjet je i da članovi Povjerenstva nisu u političkoj stranci pet godina do dana kandidiranja. Predsjednika i članove Povjerenstva bira Hrvatski sabor tajnim glasovanjem većinom glasova svih zastupnika na temelju lista kandidata koje mu dostavi Odbor za izbor.