Dnevne novosti

Udruga dentalnih tehničara želi sudjelovati u izradi prijedloga Zakona o zdravstvenoj zaštiti

05.09.2017 07:25 ŠIBENIK, 4. rujna 2017. (Hina), Udruga dentalnih tehničara Hrvatske sa sjedištem u Drnišu uputila je u ponedjeljak ministru zdravstva Milanu Kujundžiću zamolbu za sudjelovanjem predstavnika udruge u radnoj skupini za izradu Nacrta prijedloga Zakona o zdravstvenoj zaštiti.
Nacrt prijedloga Zakona o zdravstvenoj zaštiti u izradu bi trebao krenuti do kraja godine, a predsjednica Udruge dentalnih tehničara Živana Radić ističe da zvanje dentalnog tehničara nije regulirano zakonom, iz kojeg su izbačeni 1998. godine, pa žele sudjelovati u izradi novog zakona kako bi napokon bili priznati kao struka.

"Zanimanje dentalnog tehničara nije regulirano zakonom, a naše usluge su zajamčene Zakonom o zdravstvenom osiguranju. Kad smo 1998. godine izbačeni iz zakona mislili smo da je to greška, no otada se ne pojavljujemo kao regulirana struka", upozorila je Radić. Komora dentalne medicine regulirala ih je 2009. kao izvantimske zdravstvene suradnike, nakon čega su 2010. primljeni u Komoru.

"Želimo sudjelovati u radnoj skupini kako bi bili priznati kao struka, nedopustivo  je da smo u podređenom položaju zbog interesa stomatološkog lobija", poručuje Radić.

Dentalni tehničari u pismu Kujundžiću ističu da su njihove usluge ugovorene u zdravstvenom osiguranju, te da su neophodni i nezaobilazni faktor u pružanju stomatološke zdravstvene zaštite. Nedopustivo je da su u sustavu ugovorene usluge dentalne protetike za koje se godišnje izdvaja preko 500 milijuna kuna, a nisu ugovoreni pružatelji tih usluga - dentalni tehničari, naglašavaju.

Udruga ukazuje na sve malformacije koje zbog neuređenog i diskriminatornog položaja dovode do pljačke zdravstvenog i državnog proračuna, pacijenata, cvjetanja sive zone i netransparentnog poslovanja, navodi se u zamolbi ministru zdravstva.

Optužuju Stomatološku komoru da je kreator takve politike, jer je bila sudionik svih izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti, ali kroz sve te godine nije promijenila položaj dentalnih tehničara, iako su oni njezini članovi od 2010. godine.